Гербаджии нахлуха в книжарница - изземват книга, която осмива Вожда...

Активисти и депутати от ПП "ГЕРБ" нахлуха в книжарница в София тази сутрин, и конфискуваха всички бройки на книга, която осмива Бойко Борисов.

Става дума за "Гай Балоний", от Добри Божилов, която излезе точно в разгара на протестите през август м.г.

От тогава до сега, обаче, книгата не се е появявала в търговската мрежа, поради страх от репресии. Тя се продаваше единствено по Интернет, с доставки по пощата, или по куриер.

Покрай срива на властта, и появата на първи хора, осмеляващи се да говорят, се появи и първа книжарница, която поиска да я пусне. Но подобно на случая с Илчовски в парламента, герберите реагират мигновено, и се появяват, за да саботират процеса.

В момента "Гай Балоний" отново я няма никъде, извън Мрежата. Може да се поръча на коричната си цена от 9,99 лв., като не се доплаща за доставка. При този икономически модел, книгата очевидно е без печалба, или на ръба на малка печалба, защото разходите по печат и доставка са приблизително толкова.

"Идеята на тази книга не е да се печели от нея, а да се изрази отношението на обществото към пороците във властта, простащината, арогантността и дебелащината. В този смисъл, не може да и се поставя прекомерна цена. Смисълът е книгата да бъде четена, а не продавана..." - обясни авторът.

"Гай Балоний" е съвременен вариант на "Бай Ганьо". В нея на пародия е подложен не само Борисов, но и други водещи политици. В книгата има и лек фантастичен елемент, под формата на извънземен, който наблюдава процесите, и не може да си събере ума от случващите се абсурди.

Добри Божилов е един от най-популярните български писатели. Всичките му 3 издадени до момента книги ("Задругата", "Заветът" и "Девети") са бестселъри и винаги са в Топ 10 на книжарниците. Те обаче са основно на историческа тематика, не засягат действащия премиер, и затова ги има в търговската мрежа. При "Гай Балоний" е по-трудно...

Общо иззетите бройки от книжарницата са около 30. Други 30 са били продадени само за 1 ден, при пускането ѝ.

Он-лайн книгата може да се поръча от тук... 


Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)