НАТО има само 100 самолета, способни да воюват с Русия...


Американското списание "Форбс" публикува военен анализ, от който става ясно, че нашата покупка на Ф-16 е пълна глупост. Дори водена от налудничавия, но приеман у нас, аргумент за "руска заплаха" и "война с Русия".


Оказва се, че тези самолети точно за това не стават за нищо.
Ето статията в съкратен вариант:
"От около 1900 изтребители и щурмови самолети на въоръжение в европейските страни от НАТО, само 100 са последните модификации на F-35 от пето поколение, а всички останали са уязвими за руските системи за ПВО. Сега европейските съюзници в Алианса решиха да закупят още 400 нови самолета, но и те може да се окажат недостатъчни в случай на военен конфликт с Русия, пише американското издание "Форбс".
Европейските военновъздушни сили укрепват отбраната си и приемат на въоръжение нови самолети. Но едно е да се купуват, а съвсем друго – да се поддържа бойната им готовност, да се снабдяват с оръжия, да се обучават пилоти.
Повечето от изтребителите на страните членки от ЕС в НАТО са от четвърто поколение. Те разполагат с модерни сензори и оръжия, но не са неуязвими за радарите. Така че дори и най-добрите от тях не са защитени от руските системи С-300 и С-400, които могат да свалят вражески самолети на стотици километри.

Ако има конфликт с Русия, способността на НАТО да изпрати сили в недостъпно пространство, за да унищожи системите за противовъздушна отбрана, да ограничи способността на противниковите сухопътни сили да окупират територията на Алианса и да проправи пътя за свързани операции, ще бъде поставена под въпрос от самото начало, информира "Фокус".
Самолетите F-35 обаче могат да летят близо до руските отбранителни системи и да ги унищожават. Така че настоящото и бъдещото придобиване на самолети от пето поколение може да промени коренно въздушните операции на НАТО, да увеличи участието на европейските държави в мисията на Алианса.
Европейските държави ще закупят над 400 самолета F-35 до 2030 г. Но не е ясно дали те ще придобият достатъчно прецизно управляеми боеприпаси за тях и дали ще могат да обучават правилно пилотите. Също така е неизвестно колко от тези самолети ще могат да излетят в даден момент.
Пилотите имат проблем: те трябва да тренират най-важните умения, включително унищожаването на противниковата противовъздушна отбрана. Това може да се направи например по време на учения, които се провеждат няколко пъти в годината в американския щат Невада. Според правилата на тези учения обаче организаторите могат да споделят тактически данни само с участници от Обединеното кралство.
За закупуването на един F-35 са необходими 100 милиона долара. Много страни от НАТО купуват тези изтребители, но в много малки количества. Така например Нидерландия ще закупи 43 самолета, но само 4 от тях ще бъдат на разположение на армията й, тъй като останалите ще бъдат на поддръжка или задействани за учения.
400 изтребители F-35 може да изглеждат много на пръв поглед, но в действителност много по-малко от тях ще бъдат на разположение за бойни действия."