Жан: Всички са "партии на перестройката", която фалира. Предстоят национални предателства... Завръщам се, ако трябва с оръжие и протести...

ПП „Лявата алтернатива“ е формацията, която ще подкрепя в новата коалиция „За чиста и свята Република“

БСП няма бъдеще, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение
В момента в България свършва перестройката
Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях, ако трябва с оръжие в ръка

"Девети"  от Добри Божилов
Сегашните политици вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена
Жан ВИДЕНОВ е роден в Пловдив на 22 март 1959 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. – специалност „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език (като първи чужд език).
Председател на БСП от 1991 до 1996 година. Министър-председател на България между 1995- 1997 година. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. След това се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Владее английски, френски, руски и арабски език.

Жан Виденов  и представители на „Безсмъртният полк“ се качиха на Бунарджика в Деня на победата, за да поднесат цветя на Альоша и да почетат паметта на загиналите във Втората световна война. Бившият премиер наруши дългогодишното мълчение и  даде единствено пред ПловдивПрес интервю, в което обяви намеренията си за участие в политиката, коментира и актуални въпроси.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

– Г-н Виденов, ще създавате ли нова лява партия?

– Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на ПП „Лявата алтернатива“. Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП „Лявата алтернатива“ ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България.

– Кога да очакваме тази партия?

– Колкото се може по-скоро. Партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която вероятно ще се нарича „За чиста и свята Република“. Но все пак това е въпрос на коалиционни преговори. Другата седмица Иван Атанасов ще публикува предизборното послание на тези 50 души, които сме инициаторите.


-Вие ли ще бъдете председател?

-В Инициативния комитет съм организационен секретар и експерт по международните въпроси заради образованието ми и опита, който имам. Предстои да бъде избрано и ръководство на ПП „Лявата алтернатива“. Вероятно ще се случи след изборите.

– Боли ли ви за това, което става в БСП?

-Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма.

– Каква е оценката ви за политическите събития в страната? Накъде върви България и кой е виновен за политическата криза?

– Разбира се, перестройката. Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента.

– Партиите не си говорят в парламента, не успяха да направят правителство…

– Защото са партии на перестройката.

-В каква посока ще тръгнем? Какво предстои?

– Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България.

– Ако трябва да отправите призив към днешния политически елит, какво бихте казали?

– Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена.

Източник: ПловдивПрес