Адмирации за Радев: Президентът назначи убеден евроскептик в управата на БНБ... Счита, че Еврото ще се разпадне и е "върховна глупост"...

"Заветът"  от Добри Божилов
Емблематично име във финансите – проф. Николай Неновски, ще влезе в управата на БНБ от квотата на президента Румен Радев.
Неновски ще замени назначената от Росен Плевнелиев Лена Русева, чиито мандат изтича на 13 юни.
Професорът е известен евроскептик.
В редките си интервюта през последните години той развиваше тезата, че конструкцията на еврозоната е дълбоко сбъркана.
Неновски е представител на малцинството в управленския и интелектуален елит на страната, което смята, че присъединяването на България към еврозоната би било грешка, особено ускоряването на процеса в сегашната криза.
Възгледите на въпросното малцинство са в тотален контраст с позицията на мнозинството, според която ползите от еврозоната за България ще са много повече от цената за влизането в паричния съюз. Дори опозицията в парламента – БСП, не е против присъединяването към еврозоната.
"Европейският съюз и еврото в сегашния им вид скоро ще станат минало", твърди Неновски в едно от последните си интервюта, пред в. "Труд". Според него ще се стигне до дезинтеграционни процеси, които ще доведат до нова форма на европейска общност. По думите на Неновски трилионите, които се изливат в световната икономика, "няма да загасят пожара". Той смята, че "истинският разпад на еврозоната ще започне, когато трябва да се плати сметката".
Според проф. Неновски "крайно безотговорно и обидно за интелигентността е продължаващото подценяване на това, което става в Европа, и говоренето за присъединяване към еврозоната".
Той е известен и с нестандартните си възгледи за устройството на паричната система. В миналото е бил привърженик на идеята, че паричната система може да функционира и без наличието на централна банка. Впоследствие, частично променя теорията си, без да се отрича напълно от предишните си възгледи.
Като член на управителния съвет, без да е подуправител и без да ръководи оперативни звена в БНБ, Неновски няма да има съществени функции в ръководството на централната банка.
Той ще е член на управата не за първи път. Професорът бе в ръководството на БНБ по време на първия мандат на Иван Искров, от 2002 г. до 2008 г. През 2009 г. бе напът да бъде избран за подуправител, но решението пропадна след идването на власт на ГЕРБ.
Неновски е бил съветник на Пламен Орешарски като министър на финансите, бил е и научен ръководител на министъра на финансите от кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. За няколко месеца през 2014 г. бе член на надзорния съвет на Българската банка за развитие.
Неновски е завършил икономика в Държавния университет в Москва, учил е и в Швейцария и Франция, преподавател е в УНСС.
Специализирал е и е преподавал в различни университети – в Поатие, Нанси, Париж I, Бордо, Ница и др. Професор е в Университета на Пикардия "Жул Верн". От 2010 г. проф. Неновски е гост-преподавател в Университета в Орлеан. Изнася лекции също така в Бизнес училището EDHEC в Ница, свързани с теорията и историята на икономическите кризи. Работи също в Международния център за икономически изследвания в Торино.
Решението на Президента показва дълбока държавническа мисъл. Тя ще ни е нужна като кулата от карти на европейската финансова система започне да се разпада. Това не е далеч като време.