Тази книга разпространява корона-вируса! Спирам я, и всичко друго, което "се продава твърде много"...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Книгата "Заветът" от Добри Божилов, която се очертава като абсолютен бестселър тази година, вероятно ще бъде спряна от продажби в близките дни.
Това става ясно от проекто-постановление на МС "за допълнителни мерки за ограничаване разпространението на корона-вируса".
В документа пише, освен всичко друго, и че "трябва да се ограничат продажбите на книги, тъй като те могат да пренасят вируса", а никой не знае една книга колко души са я пипали в книжарницата.
"Очевидно не можем да спрем всички книги, но ще ограничим поне много оборотните, защото при тях рискът от зарази е по-голям" - каза премиерът Бойко Борисов, аргументирайки мерките.
"Разбира се, ще спра големите бестселъри, здравето на хората е по-важно. Като искат да четат, нека го правят като карантината отмине" - допълни премиерът.
Припомняме, преди около месец излезе  "Заветът", като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите за "Топ 10". В някои от тях дори е на първо място.
Вече се говори за "летящ старт" и бъдещ "бестселър".
Книгата е продължение на миналогодишния хит "Задругата". Тя обаче е с отделен сюжет и може да се чете и самостоятелно. Също като първата книга, представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от Брюксел, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Може би това тревожи Бойко - да не намери народът изход от тъмнината, в която го държи...
Та "Заветът" ще ни зарази с COVID-19, Бойко се бори, не го занимавайте с глупости...
Ако пък ви се чете интересна книга, засега я има в книжарниците, защото постановлението все още не е в сила. Може и он-лайн да се поръча, от ТУК...
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint

Г.Н.
(Тази новина, отговаря на профила на изданието, посочен в главата му)