Финансист: Идва криза, спестявайте за черни дни

"Заветът"  от Добри Божилов
Много са показателите, много са преките и косвените данни, че предстои нова криза.
Първите 7 икономики в света имат затруднения и намаляване на разходите на производство, а това винаги води до криза. Българската икономика е свързана със световната и с най-вече с европейската, над 70% е обвързаността с Европа…
Икономиката на Европа се възстановява слабо и това ще доведе до закъсване на българските фирми, които изнасят за този пазар.
Това каза за БНР финансовият анализатор Светозар Гледачев.
В някои сектори на икономиката в България вече има забавяне, а много хора от дребния и средния бизнес са притеснени.
"Както и в предишната криза, някой ще направи пари, а други ще загубят. Така ще стане и с тази криза. Забавяне на икономиката ще има, спиране, а може би и рецесия - всичко това зависи от изборите в САЩ", каза той.
Според него първото нещо, което трябва да се направи е да се да отделят пари.
"В момента, преди криза, не се купуват имоти, акции, материални активи, а се отделят пари. Ако не вярват на мен, нека да повярват на Уорън Бъфет, който от година и половина може би разпродава част от акциите и натрупва кешови пари, въпреки че лихвите са безумно ниски", добави Светозар Гледачев.
Той препоръчва тези, които са на заплата,  да имат спестени пари да живеят без доход от 6 месеца до година.
Инфлацията, разбира се, ще яде спестяванията, но инвестициите не са по-добра алтернатива, смята финансистът.
"Ако цените на апартаментите в София са около 1100-1200 евро на квадратен метър, а след три години са 900 евро, какво става – с инфлацията, обезценяването на апартаментите и имотите, ще загубите около 30%, а с инфлацията в пари ще загубите 3%", настоя Глдачев.

dnes.bg