Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

3 години условно за прокурорския син Бисер Андреев, помел двама души с колата си

"Заветът"  от Добри Божилов
Тази новина е стара, но има висока прогностична стойност:
3-годишна условна присъда и лишаване от право да шофира за 3 години получи 23- годишният Бисер Андреев.
През лятото на 2011 г. младежът, който е син на прокурор от Софийската градска прокуратура, помете с автомобила си 34-годишния Николай Спасов и 39-годишната му приятелка Паола Тодорова. Двойката, която по това време върви по тротоара, загива на място.
Три години след инцидента и неколкократни отводи на прокурорите, делото стартира едва преди две седмици.
Процесът започна на 17 април този месец, след като през март Софийски градски съд направи отвод на всички обвинители от градската прокуратура. Още веднага след инцидента се появиха съмнения дали Бисер Андреев ще бъде съден справедливо с оглед на факта, че е прокурорски син.
Така се стигна до командироването на обвинител от Пазарджик.
Младежът е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек. За това обвинение законът предвижда максимално наказание до десет години затвор. 23-годишният Бисер обаче получи 3-годишна условна присъда за смъртта на мъжа и жената.
По време на съдебното заседание той беше придружен от баща си - Венцислав Андреев, майка си и сестра си.
След произнасяне на присъдата адвокатът на роднините на загиналите Христо Ботев коментира, че през цялото време той и клиентите му са имали съмнение, че обвиняемият ще получи справедлива присъда.
Инцидентът, при който загина младата двойка, се разиграва в късните часове на нощта на 5 август 2011 г. Въпреки че такива признания не бяха направени, се смята, че прокурорския син Бисер е участвал в автогонка с друг младеж Людмил Славов. Заради лошите пътни условия и превишената скорост обаче колите се качват на тротоара и помитат двамата пешеходци Николай Спасов и приятелката му Паола. Двамата умират на място.
Обвинението беше повдигнато обаче само на Бисер. Експертиза доказва, че шофьорите - той и Людмил не са били под въздействието на алкохол или други опиати. Освен това двамата младежи не са избягали от мястото на инцидента и са се опитали да помогнат на пострадалите с каквото могат. Това вероятно е причината Софийски градски съд да постанови 3-годишна условна присъда на младежа. Той остава, както досега, с мярка за неотклонение „подписка". Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Източник: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/3-godini-uslovno-za-prokurorskiq-sin-biser-andreev-pomel-dvama-dushi-s-kolata-si-1256324