"Някой" прати наркоманче да "сплаши" Милен, стана гаф, убиха го, и сега се потулват истинските виновници...

"Заветът"  от Добри Божилов
Искам да уточня, че бях приятел с Милен Цветков. Абсолютно нямам интерес да оправдавам убиеца му. Искам да уточня и, че този анализ на техническите факти е непрофесионален - аз не съм експерт по камери и видео-записи, възможно е да съм пропуснал нещо.
Но както и самият той би казал, като достоен журналист, най-важна е Истината, и когато се съмняваме, да поставим въпроса.
Излезе първо видео на ужасната катастрофа. Наистина, жесток удар, а можеше и да не е Милен, а да са двете коли от ляво. Те са извадили късмет - той - късата клечка. Или може би не е било просто "лош късмет".
Защото от това видео, ако направите замерване на време и скорост, се вижда, че... колата на Милен е ударена с около 60 км/ч.
Извърших изчисленията няколко пъти.
Първо - разстоянието - от появата на "Ауди"-то, до удара, са около 20 метра. Това ясно може да се изчисли като насложите дължината на този джип на разстоянието. Той е 5 метра дълъг, и ясно се вижда как се събира точно 4 пъти в пространството зад колата на Милен.
След това - с помощта на хронометър, а ако искате - и на софтуер за обработка на видео-изображение, можете да видите, че времето от появата на "Ауди"-то, до удара е около 1,2 секунди.
Т.е. това са 20 метра за 1,2 секунди. Т.е. 16,67 м/с. Т.е. около 60 км/ч.
Това е видимо от видеото. Ако се потвърди от експертизите, ще излезе, че убиецът НЕ е карал със значителна превишена скорост. За града тя е 50 км/ч, но до 10 км/ч отгоре практически няма наказания, поради неточности в измерването. Т.е. не говорим за наличие на сериозно нарушение на закона на тема "скорост".
Остава въпросът с липсата на спирачен път (не се вижда джипът да намалява), както и с установеното дрогиране (и вероятно употреба на алкохол - често се комбинират).
Но най-важният факт си остава финалният резултат, като следствие на всички тези предпоставки. А той е - скорост около 60 км/ч.
Съвременните автомобили НЕ убиват при такава скорост. Челните удари се тестват на 64 км/ч. Никой вътре не пострадва. Автомобилът на Милен е нов. Т.е. отговаря на тези показатели.
Вероятността да бъде убит при подобен удар е доста ниска.
Възможно е всичко да е въпрос на случайност и лош късмет. Но като хора, търсещи Истината, сме длъжни да погледнем и друг вариант.
Възможно ли е ударът да е умишлен, с цел сплашване? МВР хваща накой наркоман, който е "на отчет" при тях, и по всяко време може да бъде окошарен, и му възлага задача. Да сплаши Милен Цветков.
Онзи се съгласява сравнително лесно. Какво толкова - леко ПТП, мама ще оправи колата, а като няма жертви, само ще ме глобят (това е обичайната практика).
И с 60 км/ч удря отзад Милен.
Но може да не знае останалата част от замисъла. Че са го приготвили за "изкупителна жертва".
Произшествието става, и Милен дори излиза от колата си, и сяда на тротоара. Дават му да пие вода, и си говори с полицаите.
Какво ли са му дали обаче? Дали е вода?
След малко колабира, идва линейката, пратена от Бойко, и там той умира...
Разбирам, че говорим за конспирации, но тази скорост наистина навежда на такива.
Ако ударът е толкова тежък, тогава защо Милен е в съзнание и контактен? Далеч по-вероятно е да е в безсъзнание.
А ако не е тежък, от какво е починал?
Разбира се, възможна е и ниско вероятна "случайна смърт". Първо - ударът да го е наранил фатално (ниско вероятно при тази скорост и съвременен автомобил) и после - въпреки фаталното нараняване, той остава жив и в съзнание, очевидно без големи болки, и излиза от колата, и си говори с разни хора. Накрая раните си казват думата, и той колабира. Т.е. ако са станали тези 2 ниско вероятни събития, е възможно и всичко да е случайно.
Приемаме тази възможност.
Но можем ли да игнорираме по-вероятните възможности?
Истината може да се види в аутопсията. Но ТРЯБВА НЕЗАБАВНА НЕЗАВИСИМА АУТОПСИЯ от чужди доктори, преди да е правено нещо по тялото. Възможно е и вече да е направено, но поне чужди доктори трябва да направят своя експертиза. Те могат да установят намесите.
Ако подобно нещо не се случи, ще останат въпросителните.
Аз изложих просто фактите, ни най-малко не оправдавам дрогирания изрод, най-малкото - защото и да се навиеш да участваш в подобна операция, е върховна гадост. Просто искам Истината за Милен да се разбере напълно...
А имам ли право да се съмнявам? Ами колко пъти "случайно" стават катастрофи с Корнелия Нинова? Ами "случайни" побоища над журналисти? Не са ли твърде много случайностите?
Не прилича ли всичко на мутренски изпълнения. А понякога, при сплашвания, наистина стават грешки, и някой може да загине. Тогава е важно да спасим босовете...

Добри Божилов, писател
21.04.2020

Видеото: