Тръгват държавни помощи за "важните медии"... Ролята им е ключова за преборване на вируса...

"Заветът"  от Добри Божилов
Финансовият министър Владислав Горанов влезе публично в противоречие с премиера Бойко Борисов.
Двамата изразиха различни позиции по въпроса дали медиите трябва да получат държавно финансиране, за да помогнат в информационната кампания на Министерски съвет.
Борисов и Горанов представиха на пресконференция допълнителния ресурс за справяне с икономическите последствия от COVID-19. След като описа подробно всички мерки за останалите без работа, за малки и средни предприятия, както и за иновативни фирми, които да подпомогнат възстановяването от кризата, финансовият министър обясни, че ще бъде реализирана и информационна кампания.
Той обаче даде ясен знак, че не предвижда никакъв допълнителен бюджет за медиите и разчита те да помагат на доброволни начала.
"Ще разработим допълнителни информационни материали под формата на клипове и ако медиите преценят, биха могли да ги използват за информиране на българските граждани, малки и средни предприятия.
Това може да бъде един апел от моя страна за безплатното им показване, но знам, че и медиите са бизнес организации, зависи от тяхната воля и решение.
До дни ще разработим подробни информационни материали под формата на видеоклипове, ако прецените, ако имате желание, да помогнете да достигнат до по-голям кръг потребители", заяви Владислав Горанов.
Изявлението му видимо смути премиера Бойко Борисов, който веднага след това поиска думата и се обърна към финансовия министър: "Помислете за тези, които се ангажират да разпространяват. Да подпомогнем и тях с възможност за финансиране от страна на държавата, така че да не изискваме нещо, което е им носи евентуална загуба. Разговаряйте с асоциациите и преценете".
Така двамата оставиха за по-късно разрешаване въпроса за финансиране на информационната кампания. Той е част от по-голямата тема - необходимостта държавата да включи в пакетите за помощ и медийния сектор. Причината е в извънредното положение, което предизвика свиване на потреблението, блокиране на рекламния пазар, криза в приходите, поредица от съкращения на журналисти и опасност от верижни фалити.