Скандал! Медиите скриха най-престижната класация на книги, заради неудобен на властта писател... Той се извинява, че заради него страдат другите участници...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Писателят Добри Божилов  - автор на хита "Задругата", официално се извини, че заради него медиите са обявили бойкот на класацията на бестселърите на полугодието.
Припомняме, в събота най-голямата верига книжарници - "Хеликон", обяви резултатите от продажбите си за полугодието. Тъй като това е по същество най-авторитетната класация, тя винаги се отразява от медиите, и това може да се провери в предни години.
Сега обаче - пълно мълчание.
Вероятната причина е, че Божилов и "Задругата" са се озовали на второ място, и то няма как да не бъде отразено.
Самият Божилов е "забранена тема", защото книгата му е твърде патриотична, отхвърля неолибералния модел и говори за "рестарт на националното самочувствие".
Отзивите са силно позитивни, хората са вдъхновени като я четат. Макар че промоцията и върви основно в социалните мрежи, заради цензурата в официозните медии.
Ето "извинението" на Божилов:
Скъпи приятели,
Извинявам се, че заради мен, класацията на бестселърите на "Хеликон" не се отразява от нито една медия. Това е най-авторитетната ранглиста, защото се прави от верига-книжарници, които нямат сериозна собствена издателска дейност. В предни години винаги е отразявана. Но сега - абсолютна забрана. Защото няма как да не се отрази второто място на "Задругата", която "бърка в здравето" на елита и на неолиберално-оглупяващата народа философия.
Извинявам се на победителя Мария Лалева, че заради мен, не може да се чуе и за нейния успех. Извинявам се на Здравка Евтимова, която е на трето място, и която има огромна заслуга "Задругата" изобщо да излезе...
Извинявам се, че съм този недялан камък, но на 43 вече е трудно да ме ошлайфат и вкарат в калъп. Такъв ще си остана - недялан камък, който реже понякога..."

B.N.

1 коментар:

 1. Бяхме горди, въпреки че банани имаше само по Коледа.
  19.06.2019Мартин ИвановБългария
  Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
  Facebook3TwitterEmailWhatsAppShare
  Бях много малка, когато България тържествено празнуваше 1300 годишнината си.
  Чакахме деветмилионното българче. Бяхме горди, че сме българи, въпреки че банани имаше само по Коледа.
  Но магазините бяха пълни с евтини и качествени стоки, достъпни за всеки.
  Бедни нямаше. Нито веднъж тогава не видях просещи хора или ровещи по боклука. Бяхме горди българи…..
  Днес с овче примирение чакаме да се стопим до два милиона, от които не се знае дали изобщо ще има българи.
  Приемаме с тихо безразличие евакуацията на три милиона българи в чужбина, да работят там, за да оцелеят и да живеят в нормални държави.
  Изгонени от родината си. Плащаме си здравни осигуровки, за да има нови джипове за началниците в Здравната каса, а когато трябва да се лекуваме, слагаме касички по магазините и близките ни се молят като просяци за пари, за да живеем. Някои не успяват…в просперираща България бедните умират. А те са много..
  Работим много, работим от сутрин до мрак. А получаваме подаяния, които позволяват само да оцелеем на ръба. И то не винаги. Системата е такава, че да не позволява нормален живот.
  Правителството коментира, че просперираме, а не коментира посперитетът на фирмите за бързи кредити, от които вземат заеми работещите при непосилна лихва. Не коментират ръстът на необслужваните кредити и най-вече защо се налага работещи хора да вземат кредити, за да си платят сметките – за ток, за вода, за наеми, за да подготвят детето си за училище.
  Това ли е просперитетът. Вестниците са пълни със случаи на самоубийства, много от тях са заради мизерия, бедност и невъзможност за лечение. И забравяме много бързо, защото ни е срам да се замислим в какво превърнахме родината си. В която вместо да чакаме деветмилионния българин, четем за умрели от глад и студ старци, за бащи, които са се запалили от отчаяние от мизерията и не можещи да нахранят децата си, за самоубийства заради отнети от банки и други кредитори домове, изхвърлени на улицата семейства, тормоз от кредиторите. Но иначе….просперираме.
  Не мога да позная българите. От горд и разумен народ се превърнахме в стадо. В хора, при които само лоботомията би могла да обясни мисленето и реакциите им. Беззъби, бедни, облечени в дрехи втора употреба, се хилят малоумно и се снимат с палача си. Броят си мизерните заплати и още по-мизерни пенсии, но се радват, че Той щял да даде 24 милиона лева за някакъв суперкомпютър и да се заеме – лично Той, с климатичните промени.
  Това не е нормално. Не мога да го приема за нормално. Възхваляваме и гласуваме за тези, които ни убиват. Дори Стокхолмският синдром не може да го обясни. Възхваляваме палачите си. С тихо примирение и апатия приемаме, че България няма бъдеще и сме последните българи. Допускаме да ни бият и ограбват недосегаемите, и вместо да ги пометем, ревем като вдовици по медиите. Радваме се, че безработицата намалявала, а не виждаме, че не останаха работоспособни хора в България. Възмущаваме се от корупцията, кражбите и алчната наглост на шайката, а след това тичаме като селски идиоти да ги приветстваме и да им махаме с ръка, докато те се правят на наши господари.
  Това е краят! Краят на един горд, велик народ. Оцеляхме по турско, оцеляхме по византийско робство, оцеляхме 1300 години, а сега се унищожаваме сами заради малоумието си и психическите си отклонения. Защото това, което се случва, НЕ Е НОРМАЛНО. Не е нормално да гледаме една крадла по телевизията как ни поучава и освен мърморене, да не предприемаме нищо друго.
  Не е нормално хора с психически отклонения, наследници на убийци на деца, вместо да ги лекуваме, да ги пращаме за евродепутати, не е нормално най-корумпираните да са тези, които уж трябва да се борят с престъпността. Не е нормално да ни управлява психично болен престъпник, а ние да му се радваме, все едно яйце ни бели и да го възхваляваме, докато ни убива.
  Какво ни става, българи? Защо се предаваме? Защо допускаме да сме последните българи?
  ЗАЩО, ПО ДЯВОЛИТЕ, НЕ ПРАВИМ НИЩО???

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...