"Държавата със суперкомпютър, но машинното гласуване не работи?"

"Как си представяте държавата да има суперкомпютър, а машина за избори да не може да функционира? Или ни правят на идиоти, или правят хората на идиоти."
Така реагира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на инициативата на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване за предстоящия местен вот, както и за бъдещи парламентарни избори.
Мотивите на властта, които се очаква да бъдат подкрепени от всички останали параментарни сили, са, че машинният вот затруднява изборния процес, твърде скъпо излиза и не е достатъчно сигурен. ГЕРБ се позовава на анализ на ЦИК на евровота.
Преди около месец лично премиерът Бойко Борисов се похвали с това, че в България ще бъде един от 12-те суперкомпютъра на ЕС. Инвестицията ще е за 12 млн. евро, очаква се и това да е най-мощният суперкомпютър в Източна Европа.
"Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво", заяви тогава премиерът.
И Кирил Добрев даде за пример това, че 27 на сто от избирателите, в чиито секции е имало машина на евроизборите през май, са я използвали. Само че според ГЕРБ това е малко, а според БСП - много.
"Искам да се върнете назад при първите избори с преференции колко души използваха преференциите. Дайде да дадем на тези хора да свикнат с машините. 3000, сега 6000. След това просто всичко ще бъде на машини и всичко това ще бъде далеч, далеч по-лесно", допълни социалистът.
Депутатът Крум Зарков пък обвини властта, че нарочно е направила най-трудно машинното гласуване, за да се излезе след това с анализ, който да оправдае отмяната на този вид гласуване.
"В анализа на ЦИК, който е споменат, както и в мотивите на законопроекта, са уточнени някои проблеми, но те имат решения. Въпросът е как гледаме този анализ. Като начин на диагностика да намерим решенията или като оправдание да отменим машинното гласуване. Участвах на работна група и бях в правната комисия, където се разсъждаваше по тези теми. Има решения. Защо не са внесени решенията, а е внесена отмяна? Явно, че целта е друга", коментира още юристът социалист
По думите му машинното гласуване е било съзнателно саботирано, а машините - съзнателно опорочени. "Цялото говорене ще има или няма да има машини, което се случи преди два месеца, направи невъзможна организацията на този вот. Машините бяха сертифицирани минути преди да тръгнат за секциите", обясни още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".
Кирил Добрев добави, че явно от ГЕРБ искат решенията на местните избори да се взимат като на конгрес на партията на Бойко Борисов.
"30 години живеем в демокрация. Спомням си, че първото ми гласуване беше през 1989 г., от няколко години вече синът ми гласува, т.е. близо 2 поколения. От днес мисля, че обратното броене започва. ГЕРБ спират парите за партиите, след това отменят машинното гласуване. Аргументът е, че било трудно с тези преференции и там хората не можели да се оправят. Да отменим и преференциите. Такъв опит за отмяна на преференциите беше направен само преди няколко месеца и БСП напусна заради това Народното събрание.
Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина. Добре е да отменим и интегралната бюлетина, тя е много сложна. Най-добре е тогава да върнем цветните бюлетини. Нула лв. субсидия и цветна бюлетина 1989 г. Баща ми ме събуди и ми каза: „Отивай да гласуваш има една розова, много прилича на нашата. Гледай да не я объркаш", спомни си още Добрев.
По думите му никой не е състояние да ни върне в изходна позиция отново. "Тогава предлагам да отменим изцяло гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е един страхотен разход и един човек се справя добре и във всяка една от дисциплините. Смятам, че демокрацията дори няма да има нужда от средства", каза още Добрев.

Източник: Клуб Z