Ердоган поиска арест на наш писател - хвалел социализма, който бил "престъпен към турците в България"...

Турският Държавен криминален съд в Истанбул е издал заповед за арест на Добри Божилов - български писател, който тази година издаде третата си книга - "Девети". Причина за искането е "нарушение на Договора за добросъседство" между двете страни, подписан преди 2 години между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган.
Съгласно споразумението, "напълно се забранява ползването в двете страни на думи и словосъчетания, които могат да бъдат обидни или да засегнат честта и достойнството на другата страна". 
В романа "Девети", който се отнася до ранния социализъм, се представя в позитивна светлина Тодор Живков, и е изтъкната голямата промяна, която социализмът прави за обикновения народ.
Според Ердоган, подобно възхваляване, е "подмяна на историята", и реабилитация на един режим, който "беше престъпен към турците в България".
Припомняме, България проведе Възродителен процес, който се сведе основно до смяна на имена. Преди това, Турция изби физически стотици хиляди българи в Източна Тракия, и заграби имотите им. Но очевидно - нашите действия са престъпление, а техните - не.
Като международен договор, споразумението има приоритет над нашето законодателство. Сега заповедта ще дойде в България, и авторът ще трябва да бъде арестуван и предаден на Турция. Там той най-вероятно ще бъде съден не по общите закони за обида и клевета, а по специално сега действащите закони срещу тероризма, по които стотици турски журналисти са в затворите.
Засега реакция от Правителството няма.
Припомняме, преди 4 месеца "Девети", като се превърна в бестселър, подобно на предните 2 книги на Божилов - "Задругата" и "Заветът".
Книгата представя нов автентичен поглед върху социалисма, като поставя край на 30 години лъжи и пропаганда, целящи да го представят само с лагери и репресии. И да се забравят безплатното здравеопазване, образование, сигурност, работа за всеки, ток и течаща вода в селата, 2-ма космонавти и пр. "Социализмът е 99% успешен, и 1% има грехове. Абсурдно е да се внушава само този 1%, каквито опити се правят, вкл. от образователната система и соросоидните фондации. Хората трябва да знаят пълната Истина...", коментира Божилов.
Друг сериозен проблем около книгата е, че Русия (СССР) се представя в позитивна светлина. Но и това е реалността, СССР е помогнал много за създаването на модерна България, твърд е писателят.
"Девети" я има в основните книжарници...
Може да се поръча и он-лайн от ТУК:
Лексикон
Ozone.bg 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)