Първи екзитполове: Тръмп печели с 60:40%... В щаба на Байдън посърнаха...

 Започнаха да излизат първи резултати от "екзит полове" в изборите за президент на САЩ. И те са изненадващо позитивни за Доналд Тръмп, доста над очакванията му.

Резултатите засега са само от Източните Щати, в които гласуването започна по-рано. Но са много важни, защото там са няколко "ключови щата", в които е най-свирепата битка. Там е и най-важният щат Флорида.

Оказва се, че в него Тръмп ще победи, и то не с 1-2%, а с цели 10%. Очакванията за тежка битка, както и че пенсионерите, доминиращи в щата, ще изберат Байдън, от страх от корона-вируса, не се оправдаха. Тръмп твърдо печели.

Друга голяма изненада е шансът да вземе дори щата Ню Йорк, който се считаше за сигурен за демократите. Вероятната причина е буквалното крушение на едноименния метро-полис, който заради корона-вируса и екстремните мерки на местния губернатор, прилича на призрачен град. Празни улици, никакъв бизнес, няма приходи, пълен банкрут. Така там сега резултатът е около 50:50%, при положение, че обикновено демократите го вземаха със 70:30%.

Твърдо Тръмп взима друг ключов щат - Пенсилвания, а също и считан за отнет от него - Джорджия. За последния демократите се подиграваха, че щом Тръмп прави кампания там, значи тотално се е изложил и вече е загубил.

Президентът твърдо води в източните щати с около 60:40, което предполага почти сигурна победа. Следващите часови пояси са на Средния Запад, който е традиционно консервативен и републикански. Ако Демократите не водят на Изток, нямат никакъв шанс.

След Средния запад, най-близката им надежда е Калифорния, която е тяхна крепост. Но ако Тръмп е взел повечето преди това, този щат не може да обърне изборите. Последни ще са резултатите в Аляска и Хаваиските острови, но те са с малка тежест. Единият щат е Републикански, другият - Демократичен.

Вероятно, защото предварително са знаели за победата, от сутринта финансовите пазари са на силно положителна територия. Още преди да започне изборният ден. Банкерите си имат свои източници и правят свои проучвания, от които зависят парите им. Тези проучвания са най-точните, макар да не се обявяват публично. Но проличават от цените на Уол Стрийт. Те вече са като за победа на десен кандидат и икономическо възстановяване.

В щаба на Байдън, където са също Хилари Клинтън и Барак Обама, цари униние...

Г.Н.