Правителството не може да увеличи заплатите на лекарите и медицинските сестри, има само за полицаите...


Правителството не може да увеличи парите на доктори и медсестри, стана ясно в деня, в който се оповестено 15% увеличение за полицаите.
Липсата на лекари и медицински сестри е много стар проблем и с години нищо не е направено, за да бъдат задържани в България и да не отиват да работят в чужбина. Това призна пред Нова телевизия финансовият министър Кирил Ананиев.
Той добави, че като здравен министър бил направил първата крачка към решаването на този дефицит, като е поискал увеличаването на броя на студентите по медицина и среден медицински персонал.
„Надяваме се, че след години това ще даде резултат“, коментира Ананиев. На въпрос може ли в България да се увеличи заплатите на лекарите и на медицинските сестри в пъти, както стана в Унгария, министърът заяви, че това не може да стане с решение на правителството. Механизмът за увеличаване на заплатите е единствено чрез отделните здравни заведения.


Той каза също, че за пръв път в новия бюджет средствата за здравеопазване надхвърлят 6 млрд. лева. Те се увеличават със 780 млн. лева и така стават 6,5 млрд. лева.
Средствата за справяне с пандемията са 3 млрд. лева, каза още Ананиев.
Той призна, че е бил против подпомагането на семействата с деца с еднакви суми за всички. Финансовият министър допълни, че това допълнително подпомагане ще е само за една година.
Ананиев беше категоричен, че дори да се промени управлението и след изборите да дойде друго правителство, бюджетът, който се предлага за следващата година, ще може да бъде изпълнен и да осигури нормалното функциониране на държавата. „Затова премиерът каза, че бюджетът не е предизборен, а следизборен“, коментира Кирил Ананиев.

2 коментара:

 1. "Болни" от COVID-19 мангусти се лекуват с кючек в българска болница.
  Във видеото се вижда как млади роми играят кючек в болница.
  "Ето какво става в българска болница по време на пандемията"
  https://www.youtube.com/watch?v=scKmzjpSujY&feature=youtu.be

  ОтговорИзтриване
 2. НАЗАЕМ от MARTIN:
  Да припомним – 27 МАРТ 2020.
  Пресконференция на НОЩ-а:
  “ Междувременно министърът на здравеопазването издаде заповед, в която са посочени болниците, които ще лекуват и наблюдават заразени с коронавирус. Както и броят легла във всяка една от тях. В страната вече има осигурени близо 7500 легла, подготвени за заразените в „неусложенено състояние“, а интензивните легла са близо 1350.“
  Днес се казва – 2680 са хоспитализирани, а 169 се лекуват в интензивни отделения.
  А легла – вече НЯМА. Системата се счупи..
  При близо ТРИ пъти по-малко хоспитализирани и ОСЕМ пъти по-малко в интензивните отделения..
  Кой кога лъга и на ангро ни представяше сънищата и мечтите си за свършена работа и готовност на правителството..

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...