Пазарите се изстреляха устремно, като при победа на Тръмп... Знаят ли истинските резултати банкерите?

 Вероятно, защото предварително са знаели за победата, от сутринта финансовите пазари са на силно положителна територия. Още преди да започне изборният ден. Банкерите си имат свои източници и правят свои проучвания, от които зависят парите им. Тези проучвания са най-точните, макар да не се обявяват публично. Но проличават от цените на Уол Стрийт. Те вече са като за победа на десен кандидат и икономическо възстановяване.

Междувременно, започнаха да излизат първи резултати от "екзит полове" в изборите за президент на САЩ. И те са изненадващо позитивни за Доналд Тръмп, доста над очакванията му.

Резултатите засега са само от Източните Щати, в които гласуването започна по-рано. Но са много важни, защото там са няколко "ключови щата", в които е най-свирепата битка. Там е и най-важният щат Флорида.

Оказва се, че в него Тръмп ще победи, и то не с 1-2%, а с цели 10%. Очакванията за тежка битка, както и че пенсионерите, доминиращи в щата, ще изберат Байдън, от страх от корона-вируса, не се оправдаха. Тръмп твърдо печели.

Друга голяма изненада е шансът да вземе дори щата Ню Йорк, който се считаше за сигурен за демократите. Вероятната причина е буквалното крушение на едноименния метро-полис, който заради корона-вируса и екстремните мерки на местния губернатор, прилича на призрачен град. Празни улици, никакъв бизнес, няма приходи, пълен банкрут. Така там сега резултатът е около 50:50%, при положение, че обикновено демократите го вземаха със 70:30%.

Твърдо Тръмп взима друг ключов щат - Пенсилвания, а също и считан за отнет от него - Джорджия. За последния демократите се подиграваха, че щом Тръмп прави кампания там, значи тотално се е изложил и вече е загубил.

Президентът твърдо води в източните щати с около 60:40, което предполага почти сигурна победа. Следващите часови пояси са на Средния Запад, който е традиционно консервативен и републикански. Ако Демократите не водят на Изток, нямат никакъв шанс.

След Средния запад, най-близката им надежда е Калифорния, която е тяхна крепост. Но ако Тръмп е взел повечето преди това, този щат не може да обърне изборите. Последни ще са резултатите в Аляска и Хаваиските острови, но те са с малка тежест. Единият щат е Републикански, другият - Демократичен.

В щаба на Байдън, където са също Хилари Клинтън и Барак Обама, цари униние...

Г.Н.