Арестуват писател, защото казал: Ще победим турцuте и всички народни душмани...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Добри Божилов - автор на една от най-продаваните книги тази година "Задругата", е бил привикан тази сутрин в Общинското полицейско управление в район 33, в София. Причина е негова реплика във Фейсбук, звучаща така: "Ще победим турците и всички народни душмани..."
Божилов е бил разпитан от някой си инсп. Мурджанов, но той дал да се разбере, че няма нищо против него, а нарежданията "идват отгоре".
"Отдавна ви набират с тази книга. Ядосахте всички. Властта не приема толкова много патриотизъм, национализъм и тази "национална гордост". Трият им сол здраво от Брюксел. Не става така, трябва да спрете..." - били думите на ченгето.
Божилов отвърнал, че книгите са обект на свободата на словото и този въпрос изобщо не подлежи на обсъждане.
След това му казали, че с изказването за "турците", нарушава добросъседския тон и забраната да се говори за "турско робство".
Според писателя, турското робство е исторически факт, и няма как да се върнем във времето, да го променим. "Ако бе възможно, аз пръв бих се върнал с машина на времето, и бих направил така, че да не падаме. Но е невъзможно, и изтриването му от историята е обикновена лъжа..."
Накрая инспекторът съставил "предупредителен протокол", да не прави повече така. След това писателят бил освободен.
Припомняме, "Задругата" е хитът на книжния пазар тази година.
Тя излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)