Владо Каролев откри "протекционизма", зове за мита срещу Турция и затваряне на пазари...

Икономистът Владимир Каролев - известен като едно от "гурутата" на свободния пазар и отворената икономика у нас, направи изненадващ коментар в социалната мрежа LinkedIn.
Той по същество призова за протекционизъм (т.е. затворени пазари) и преразглеждане на митническото споразумение на ЕС с Турция (което е форма на свободен пазар и отваряне). Мотивите му са "климатичната политика" на ЕС.
Промяната е революционна за Владо...
Коментарът му, без редакции:
"Макрон каза в ООН, че Франция няма да прави търговски сделки и няма да финансира инфраструктура в държави, които нарушават Парижкото споразумение. Седя и се чудя тук за един завод на Рено в Бурса 🤔 И за един бъдещ завод на Фолксваген близо до Маниса 🤡 Турция, която не просто не спазва Парижкото споразумение - ами даже не го е и ратифицирала все още.
Държави като Франция и Германия са толкова напред в развитието си, че могат да пеят панегирици за климата, докато изнасят тежката си индустрия в Азия и Африка без да им мигне окото. Проблемът, обаче, е за Централна и Източна Европа. Ние няма как от този ни етап на развитие да прескочим технологичната тежка индустрия и да се превърнем в икономики на услугите и знанието. Ако ни дръпнат столчето сега и ни метнат в капана на климатичния кръстоносен поход, докато те си изнасят заводите в Африка и Азия... Абе, няма да е добре.
Ако ли пък са честни, да си преразгледаме митническия съюз с Турция и ако те ще го нарушават по екологичното перо, ние да хващаме завода на Фолксваген, румънците на Рено. А дано, ама надали."


Реплика на Добри Божилов:
Владо Каролев да говори за протекционизъм, и да се отрече от свободните пазари. Светът очевидно се променя. Браво, Владо! Скоро ще израстеш да разбереш, че протекционизъм е нужен, не само по климатични причини :) Той е основата на просперитета и на човешкия прогрес :)