ЕС: Това не са книги, а псевдо-книги с пропагандна насоченост. Трябва да опазим читателите от тях...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Новата Европейска комисия прие решение, с което удължава за "неопределено време", забраната за разпространение на някои книги.
Самата забрана бе прокарана през парламента от Юнкер, и се отнасяше само до изборите за евродепутати.
Сега обаче става ясно, че тя ще се удължи, защото "заплахите остават".
Въпросните книги са класифицирани като "опасни за съзнанието на европейците".
Припомняме, в началото на годината в Страсбург гласуваха резолюция, която забранява списък от книги, за разпространение и четене до изборите. Аргументът е, че чрез тях се поставят под съмнение "общите ценности" на съюза и се прокарват алтернативни гледни точки, вкл. "хибридни въздействия".
Между книгите има и една българска, която излезе наскоро и влезе в класациите Топ 10 на повечето книжарници, като на някои места дори е №1. Казва се "Задругата" и в нея турското робство отново е именно "турско робство", а образът на Русия е позитивен. Също въздигнато е традиционното семейство, като фактор за оцеляване на българската нация.
Всичко това предизвика серия от скандали у нас, вкл. опити за спиране на книгата. Но сега въпросът очевидно се решава генерално - не само за България, а за целия ЕС.
Според докладчика - директорът на директорат "Хибридни политики в изкуството", Румко Ватайнен, налице са сериозни опити да се ползва творческата свобода, за да се прокарват интересите на Русия, и на други "вражески сили". "Не можем да позволим свободата на словото и на писателите, да вредят на съюза. Създаваното не са книги, а псевдо-книги с пропагандна насоченост. Като ги отстраняваме от пазара, ние помагаме на читателите" - обясни той.
Съгласно директивата, сега локалните правителства ще трябва да изземат и държат на склад всички тиражи на книги от списъка, до минаване на изборите за Европарламент. Според Ватайнен, така избирателите ще могат да гласуват "без манипулации, свободно и по съвест"...
Най-вероятно ще мине известно време, преди чисто формално нареждането да стигне до търговците, и комисиите на правителството да тръгнат да прибират тиражите.
Поради тази причина, в момента "Задругата" все още я има в книжарниците, и в он-лайн магазините:
Ozone.bg 
BookTrading

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, както е указано в главата му)