Спират книга, заради бежанцuте - показвала как се е пазела границата през социализма...

Да бъде спряна книгата "Девети" от Добри Божилов, е поискало официално от Министерството на културата, представителството на Европейската комисия у нас.

Мярката е във връзка с "активизирането на миграционния поток, и необходимостта да се подобри общата PR среда".

Освен книгата, е поискано затварянето на няколко сайта, форуми, както и на групи във Фейсбук. Аргументът е, че се насаждат чувства, които са "опасни за мигрантите".

Конкретно за книгата, проблем е, че тя описва времето на социализма, вкл. и как е охранявана границата тогава. Според Комисията, "подобни внушения днес са опасни, могат да доведат но мислене отново по границата да се стреля, или заловените нарушители да се пращат в затвора, или в концлагери като "Белене".

Засега официален отгово от МК няма.

"Девети" е третият роман на  Добри Божилов, който натрупа известност със "Задругата" и "Заветът".

Тя се намира в книжарниците и он-лайн магазините, и интересът вече е огромен. Единствената книга, която има фен клуб със стотици членове в него, преди да е публикувана.
Съдържанието и е за ранния социализъм - от 1944 г. до възкачването на Тодор Живков на партийния връх. Самият той е положителен герой, и е висш активист на Партията, който се бори за изграждането на новия свят.
Според автора, случващото се в момента в историческата наука и образованието, е опасен процес на измисляне на нова история и промиване на мозъците на подрастващите. Книгата е опит да се противодейства.
Божилов счита, че идва краят на 30 години пропаганда срещу социализма. "Това е 99% позитивен период, променил е живота на милиони хора. Преди 1944 г. не сме имали ток и течаща вода в селата, където са живеели 80% от хората. В градовете в разкош е живял малък елит, а всички останали са му прислугвали, срещу мизерно заплащане. Полицията е биела БЪЛГАРСКИ деца, защо са стоели пред кръчмите да ядат огризките. Социализмът променя всичко това. Осигурява безплатни здравеопазване и образоване, работа за всички, сигурност, и сериозен възход, стигащ дори до Космоса. Абсурд и измама е това да се крие, и да е представя само с лагерите..." - коментира Божилов. 

В романа действително я има описана жестоката битка за държавната граница, непосредствено след войната, когато е имало ежедневни гръцки диверсанти, опитващи се да проникнат, за да откъснат Родопите за Гърция. Описани са и действията за борба на Партията срещу ползването на помаците за инфилтрация и саботаж от Турция и САЩ. Някои глави са пуснати и безплатно да се четат...

Книгата засега не е спряна, все още, може да се намери в книжарниците и он-лайн ТУК:
 

Г.Н.
(тази "новина" отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)