Израел праща втори космонавт през 2022... Ние - 1988... Това казва всичко за социализма...

На 9 септември, от 19 ч. на "Алея на Книгата" в София, ще бъде представянето на романа "Девети". Самата книга е на пазара от февруари, и се продава добре, но поради епидемичната ситуация, официалното представяне, среща с автора и автографи, бе отложено.

Отправена е покана към всички, които искат да знаят Истината за социализма, да присъстват. Тази книга е първата "лястовичка", която ще постави началото на края на 30 години пропаганда и лъжи по отношение на онзи период. Поканата е "да отбележим заедно 9 септември".

Една друга новина от тези дни обаче се намесва в дискусията.

През 2022 г. Израел ще изпрати в Космоса, своя втори космонавт. У нас случаят стана известен с името на мисията му - "Ракия", което случайно съвпада с най-популярното ни питие. Важната новина обаче не е алкохолът, а датата...

34 години, след нашия втори космонавт, Израел прави същото.

Нали знаете що за държава е Израел? Не само най-модерната в Близкия Изток, но и супер технологична нация изобщо, със стандарт от Западна Европа. Има водещи здравеопазване и образование, а "стартъпите" им са по-успешни от тези на целия ЕС, който е има-няма 100 пъти повече като население.

И тази държава е... след България в Космоса!

Има ли нужда да казвам нещо повече? Къде бяхме 1988 г. като космическа държава, с атомна енергия, компютърна индустрия и разбихме тестовете за интелигентност, веднага щом се появиха у нас...

Къде сме сега?

Ще ви кажа къде - в света на невежеството, където властва неолиберална пропаганда, и охулване на Златния век на Третата Българска държава. Там сме. Превърнали сме се в немислещи лумпени, които вярват, че социализмът бил концлагер, в който нямало какво да ядем, а единственият смисъл на съществуването ни бил да се спасим от пращане в Белене...

Не е бил това. Социализмът беше възход и просперитет, гигантски скок в развитието ни, вкарването на държавата ни до 27 място по цялостно развитие в света. При положение че като територия, население и ресурси, сме много по-назад. По това време България е на 103 място като площ, и на 90 място като хора. За ресурси - петрол, газ, желязо, въглища, е излишно да говорим. И с всичко това - 27 място по общо развитие.

Сега сме извън Топ 200, т.е. далеч дори от "средното" ниво, отговарящо на население и територия.

Но с няколко думи - Израелският космонавт Етиан Стиб, ни казва всичко за социализма. Ние имахме Александър Александров преди 34 години.

А "Девети". Това е опит за проглеждане, и възстановяване на Истината. Възможно е, ако се случи, да се преродим...

"Книгата" е третият роман на  Добри Божилов, който натрупа известност със "Задругата" и "Заветът".

Тя се намира в книжарниците и он-лайн магазините, и интересът вече е огромен. Единствената книга, която има фен клуб със стотици членове в него, преди да е публикувана.
Съдържанието и е за ранния социализъм - от 1944 г. до възкачването на Тодор Живков на партийния връх. Самият той е положителен герой, и е висш активист на Партията, който се бори за изграждането на новия свят.
Според автора, случващото се в момента в историческата наука и образованието, е опасен процес на измисляне на нова история и промиване на мозъците на подрастващите. Книгата е опит да се противодейства.
Божилов счита, че идва краят на 30 години пропаганда срещу социализма. "Това е 99% позитивен период, променил е живота на милиони хора. Преди 1944 г. не сме имали ток и течаща вода в селата, където са живеели 80% от хората. В градовете в разкош е живял малък елит, а всички останали са му прислугвали, срещу мизерно заплащане. Полицията е биела БЪЛГАРСКИ деца, защо са стоели пред кръчмите да ядат огризките. Социализмът променя всичко това. Осигурява безплатни здравеопазване и образоване, работа за всички, сигурност, и сериозен възход, стигащ дори до Космоса. Абсурд и измама е това да се крие, и да е представя само с лагерите..." - коментира Божилов. 

В романа я има описана и жестоката битка за държавната граница, непосредствено след войната, когато е имало ежедневни гръцки диверсанти, опитващи се да проникнат, за да откъснат Родопите за Гърция. Описани са и действията за борба на Партията срещу ползването на помаците за инфилтрация и саботаж от Турция и САЩ. Някои глави са пуснати и безплатно да се четат...

Авторът Ви очаква на 9 септември на "Алея на Книгата", а книгата можете да намерите в книжарниците или он-лайн ТУК:
 

Г.Н.
(тази "новина" отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)