Политиците се правят че не чуха какво каза американският посланик... Върна ли се на власт, веднага спирам тази книга...

Като част от предизборните си обиколки, Бойко Борисов отново мина на тема "антикомунизъм", като този път го приплете с емблематичната за него тема за книгите.

Мишена стана романът "Девети" на Добри Божилов, който е позитивен за социализма, а Тодор Живков е положителен герой. Наскоро той бе разкритикуван и от US посланика, която поиска да бъде спрян.

"Политиците, Радев, Слави Трифонов, всички те се правят на луди, че не са чули. Защото не са истински атлантици, а са слуги на Кремъл. Г-жа Мустафа ясно каза, че тази книга вреди на САЩ и на бъдещето на България. Но никой не прави нищо, тя си се продава, дори бестселър е тръгнала да стова. Това европейско ли е? Ние в НАТО и ЕС ли сме?" - попита бившият премиер, който самият той е бил член на БКП, и агент на ДС, под името "Буда". Сега е пръв защитник на евро-либералните ценности от всякакъв вид.

"Върна ли се на власт, незабавно спирам тази книга, а авторът ще бъде привикан в полицията, да дава обяснения", категоричен е Борисов.

Припомняме, преди 3 седмици, американският посланик Херо Мустафа се срещна с министъра на културата, и поиска с нота, спирането на новоизлязла книга, която се радва на голям интерес.

Романът на Добри Божилов "Девети" е история на ранния социализъм, в която Тодор Живков е положителен герой, а партизаните и комунистите не са лоши, а се борят за народа, и строят държавата.

"Подобни книги пречат на дългогодишните ни усилия в системата на образованието - да покажем на младите истинското лице на комунизма. Инвестирали сме стотици милиони в това, и накрая - някакъв  автор пише книга, и кара децата да се съмняват. Свободата на словото си има граници...", каза тогава Мустафа.

Романът се разпространява вече 2 месеца, и се радва на същата популярност като първите 2 книги на Божилов - "Задругата" и "Заветът". Той се утвърждава като един от най-увлекателно пишещите автори, сравняват го с Дан Браун и Умберто Еко.

Без да се приема толкова сериозно, Божилов коментира ситуацията:

"Девети" е опит да се сложи край на 30 години лъжи за социализма. Той се представя единствено с негативните му страни, за да се промиват мозъците на хората, които не са го виждали. Всъщност, всичко това негативно - което безспорно го има, но то е 1% от съдържанието. 99% от социализма е нещо добро  - това е Златният век на Третата държава..."

Авторът добавя също:

"На 9 септември сме изостанала държава, с 80% селско население, без течаща вода и ток в 90% от страната. На 10 ноември сме индустриална сила с 80% градско население - точно както е в развитите страни, със собствени жилища, автомобили, безплатни здравепазване, образование, работа за всеки, ред и сигурност. И голямо национално самочувствие. Не може това да не се учи, а да се вадят само репресиите. За 99% от народа, социализмът е гигантски скок, и това се показва и в книгата. Това е причината тя да е толкова търсена..."

Предните 2 романа на Божилов станаха супер-бестселъри. "Задругата" завърши на второ място по продажби за 2019 г., а "Заветът" - на четвърто - за 2020 г. Практически Божилов е по-продаван автор от почти всеки друг у нас, като отстъпва единствено на писатели с 20 години история и утвърдена аудитория, от типа на Георги Господинов.

САЩ инвестират значителни суми, така че да променят учебниците по история, и социализмът да се изкара "абсолютното зло". Все още обаче доста хора помнят Истината, а с подобни книги, тя ще остане и записана за бъдещето...

Засега няма коментар от Министерството на културата, ще забрани ли книгата, и може ли да я изтегли от търговската мрежа... Тя все още е достъпна в основните книжарници, както и в Интернет...

Хеликон

Сиела

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)