Спешна среща на атлантици и фондации, след като книга за соца оглави класацията по продажби... Мислят как да я забранят...

Извънредна среща на атлантически НПО-та и фондации, свързани за АзБ и Джордж Сорос се провежда в столичния хотел Конрад Лукс Сют. Причина е класацията по продажби на книги за изминалата седмица, в която книга - позитивна за социализма, се изкачи на първо място, и се превърна в абсолютен бестселър.

Романът "Девети" на Добри Божилов се появи през февруари, и демонстративно бе пуснат точно на 01.02, което е денят на Народния съд. Книгата се отнася за ранния социализъм и обхваща периода от 1944 г., до възкачването на Тодор Живков през 1956 г.

В нея самият Живков е положителен герой, но все още не е начело на държавата, а е активист на Партията, който се бори за изграждане на новата държава.

Освен този на хора по върховете, романът разглежда съдбата и на комунисти от средния ешелон, както и на съвсем обикновени хора, нямащи нищо общо с властта. Показва драстичната промяна в живота им, за която те са благодарни.

"Девети" е началото на края на 30 години лъжи и пропаганда срещу социализма. Махалото тръгва в обратната посока. Това е Златният век на България, система която е 99% добра за народа. Недопустимо е да се правят опити да се представя единствено с 1% негативи, каквито има във всеки режим. Вкл. в днешни, вкл. в САЩ, ЕС, Русия, Китай - навсякъде.", коментира авторът.

По времето на социализма, България от предимно селска държава с 80% население, без ток и вода, се превърща в модерна индустриална сила с атомна енергия и космонавти. Има безплатно здравеопазване и образование за всички, а глобалните тестове за интелигентност ни поставят на 2-ро място в света, след Израел.

30 години пропаганда се опитват да представят соца единствено с репресиите и лагерите. Те също не са подминати в книгата, но положителното е хиляди пъти повече, и това не може да се отрича. Целта и е да представи "правдив и цялостен образ".

На срещата на соросоидите се обсъжда "как да се спре тази книга", "възможно ли е Министерството да издаде заповед за изземването и", и дали да не се отпуснат финансови грантове за книжарници, които "доброволно" откажат да я разпространяват.

"Недопустими са подобни книги, провалят толкова време и инвестиции. Не може "едно писателче", да пише нещо, и да обръща евро-атлантическата ориентация, и безспорния цивилизационен избор" - цитат от присъствал на събитието.

"Пътят на България на Запад е необратим, нищо не може и не трябва да го оспорва, няма да позволим на лъжи и измислици да ни спрат", казал друг присъстващ, известен с политическото си минало, и не съвсем българско име.

Авторът обаче е на друго мнение: "Една книга се пише от писател, но се прави бестселър от читателите. Този тираж е доказателство за мнението на хората, а не за мнението на автора. Очевидно написаното е Истината, хората го приемат, и затова книгата се продава. Това няма как да се забрани или спре. Не можеш да забраниш на хората да мислят", коментира Божилов.

"Девети" все още не е забранена, и я има в основните книжарници... Може да се поръча и он-лайн от ТУК:
Лексикон
Ozone.bg 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)