Вегас ще определи президента на САЩ



 Всички мълчат, защото знаят, че това е Истината, и не смеят да я кажат. Но най-ключовият щат в момента не е Уисконскин или Мичиган, нито Пенсилвания. Където започнаха съдебни битки.

Най-ключовият щат в момента е Невада, където разликата е едва 8000 гласа, а от повече от 24 часа нови данни не се съобщават. Това обикновено се случва като започне Доналд Тръмп да набира скорост, и спират броенето, и започват да "правят нещо", така че да оправят нещата.

Но в Невада са спрели на 75% преброени бюлетини вече цяло денонощие, и не мърдат. Вероятно защото Тръмп има такава поддръжка, че не може да се прикрие всичко.

Невада е ключова с нейните 6 електорални вота, защото точно с тях Джо Байдън прави 270 гласа, за да спечели. Той няма никакъв шанс - дори теоретичен, за нещо повече от 270 гласа. Това е границата му - с 1 глас над нужното за победа. Докато при Тръмп има шанс да събере до 290-300 гласа, в зависимост от броенето.

Байдън може да стане президент само "на косъм" и с много изнасилване. И не може да стане без Невада.

Този щат се управлява от губернатор-демократ - точно като другите, където "магически" стопиха преднина считана за непредолима. Това става основно чрез измисленото "гласуване по пощата", чрез което фактически могат да се добавят гласове. Така стана за Байдън в Уисконсин и Мичиган.

Но не може да стане, ако разликата е твърде голяма. И в момента Невада стои замразена. Чудят се какво да правят.

А ироничното е, че това е щатът на световната хазартна столица - Лас Вегас. Така излиза, че Вегас ще избере президента... Колкото е шега, толкова е и истина. В буквален и преносен смисъл...


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

05.11.2020