Премиерът на Холандия: ЕС не само не разследва, но очевидно осигурява "чадър" над корумпираните в България. За да крадат нашите данъци...

 Холандският премиер Марк Рюте направи остро критично изказване към ЕС, след фарса, случил се на обсъждането на корупцията в България.

"Този съюз става все по-безсмислен и абсурден. Народът на България се е вдигнал на протест срещу корупция, която краде от парите на холандските данъкоплатци. В същото време в Европейския парламент не само не се разследват крадците, но дори им се осигурява "чадър" и закрила. Намирам това за гротеска..." - каза Рюте.

В момента Холандия е сред най-гневните членове на ЕС, защото е страна-донор, която получава от съюза по-малко, отколкото дава. Тя е твърдо за това "върховенството на закона" да бъде критерий при усвояването не само на еврофондовете, но и на новите фондове за възстановяване от корона-вируса.

Насреща и са предимно корумпирани правителства от Източна Европа, които искат да продължат "усвояването".

"Тук ако заместник-министър си построи имение с евро-пари, ще е в затвора на третия ден. В България се случва някакво бутафорно разследване, а прокуратурата се явава сценарист и изпълнител на сюжета. Обикновените българи очевидно също не приемат това, и са на улиците вече трети месец. Те разчитат на подкрепа от Брюксел, но от там получават само процедурни трикове и мълчание. Брюксел се прави на луд..." - добави премиерът.

Точно понастоящем в Европарламента се готви резолюция срещу корупцията в България. Но тя е засипана с толкова много предложения за поправки, които фактически ще премахнат обвиненията в корупция, а други ще я размият - например като въвлекат и президента в скандала, или обявят, че протестите са платени от Васил Божков.

"Очевидно накрая нищо няма да излезе. Брюксел е безсмислена бюрокрация. Губим си времето, най-добре изобщо да спрем парите..." - констатира Рюте.

 

4udoslav

Източник: https://www.informiran.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D1%81-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7/