Ердоган нападна "фашистка" Германия и призова Макрон да потърси психиатър

Президентът на Турция Реджеп Ердоган нападна френския си колега Еманюел Макрон заради политиките му към мюсюлманите. Той заяви, че Макрон се нуждае от "психиатричен преглед", информират АФП и "Дейли сабах".
"Какво може да каже човек за държавен глава, който се отнася към милиони членове от различни верски групи по този начин: преди всичко, нуждае се от психиатричен преглед", каза Ердоган в телевизионно обръщение.
Макрон предложи да се защитят светските ценности срещу радикалния ислям, което разгневи турското правителство и предизвика още един голям сблъсък между лидерите на Франция и Турция.

Този месец Макрон описа исляма като религия в криза по света и обяви, че правителството ще представи законопроект през декември за засилване на закон от 1905 г., който официално разделя църквата от държавата. Той обяви по-голям контрол над образованието и чуждестранното финансиране на джамии.
"Какъв е проблемът на Макрон с исляма и мюсюлманите? Той се нуждае от психиатрична помощ", заяви турският лидер на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието във вилаета Кайсери.
Ердоган също обвини германската полиция във "фашизъм" след акция в берлинска джамия.
"Европейският фашизъм достигна ново ниво с тези атаки срещу нашите граждани", продължи той.
По-рано турският лидер остро разкритикува Германия.

Нюз.бг