Атанас Семов: У нас има борба кой да управлява корупцията

 В България има борба кой да управлява корупцията, а не кой да се бори с нея. Тази констатация направи конституционният съдия Атанас Семов.
„В правосъдната система на България работят изключително много качествени и почтени хора, но има и такива, които правят всичко възможно тя да е спъната в някои случаи. Въпросът обаче не е кой, а защо. Има политически и правни механизми, които позволяват това, и знаем част от тях.
Знаем за това как е възможно избирателно да се проверяват едни сигнали за корупция, а други да не се забелязват. Избирателно да се проверяват едни записи и снимки, а други не. Това са проблеми, които Брюксел вижда и на които поставя съвършено ясната диагноза – несъвместими с европейската ценностна система“, бе категоричен съдията пред бТВ.
Според него трябва да се притесняваме и от това, че българската власт непрекъснато лъже гражданите си и Европа за реформи, промени и напредък.
„Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена. Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа“, коментира Семов.
Докладът на Европейския парламент трябва да се чете като насърчаващ българската нетърпимост към безобразията. Той не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им, посочи още конституционният съдия. И допълни, че не била резолюцията на ЕП да „мине тихо като през пустиня и да потъне в пушилката на джипа“.
Семов бе категоричен, че е недопустимо отново този доклад да мине тихо като през пустиня и „да потъне в пушилката на джипа“.
„Трябва да покажем много ясна воля на нетърпимост към безобразията. Това е, което в най-голяма степен ни отделя от Европа“, каза Атанас Семов.
По думите му най-много трябва да се притесняваме  от констатацията за рецидив.
„България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада“, смята конституционният съдия.
„Резолюцията на Европейския парламент е едновременно шамар и надежда – подкрепа за европейската нормалност в България и е време да се върнем към нея“, смята Семов.
Конституционният съдия определи промените в основния закон, които внесе в парламента ГЕРБ, като „конвулсия на политическия режим“.