Пачките и кюлчетата са на Радев - от "Грипените"... Той ми ги донесе да ги пазя, като чу, че Гешев ще го разследва...

 Премиерът Бойко Борисов излезе с официално обяснение за пачките и кюлчетата в резиденцията си.

Публикуваме го без редакции:

"Признавам, че в стаята ми имаше пачки с евро и кюлчета злато. При това ще съм честен, и ще ви кажа точната сума, за да не гадаете - общо струват 5 милиона евро, като 4 са в банкноти, и 1 милион - в злато.

Но тези пари не са мои. Те са на президента Румен Радев. Това е подкупът, който е взел, за да уреди сделка за самолетите "Грипен", по време на служебното правителство. Но знаете, че когато всички разбраха за тази корупционна афера, сделката пропадна. И дори започна разследване, след като служебното правителство напусна властта.

Тогава Радев, знаейки че може да бъде извършен обиск при него, ми донесе парите. Той - лично. Знаете, че него НСО не го проверява на входа. Ей къде е вилата му - до моята. Дойде един ден, и ги донесе.

Аз се съгласих да му помогна, заради националното съгласие, и за да не дискредитираме институцията "Президент", която е важна за страната, и за лицето ни в ЕС.

Но от тези пачки и кюлчета, нищо не е мое.

Само пистолетът е мой - признавам. И друг път сте ме виждали с него, никога не съм го крил. Напълно законен е.

Не исках да правя всичко това, но цялото насъскване на протеста срещу мен, е прекалено. Протестиращите трябва да се обърнат срещу Радев, и да му поискат обяснение за далаверите."

Бойко Борисов

Министър-председател, 15.10.2020