Ето защо Русия спаси Ердоган: Нищо не руши Турция така добре като този диктатор - лирата е 300% рухнала, страната е пред разпад...

Тези дни турската лира отбеляза ново рекордно рухвате като падна до 8,05 за долар. Към еврото курсът е 9,75. Това се случи след поредно налудничаво политическо решение на Ердоган, който попречи на Централната банка да вдигне лихвите, каквото се прави, за да стабилизира една валута.

Но това решение е само едно от много безумни подобни, които буквално разориха турската икономика.

За последните 5 години лирата се е обезценила точно 3 пъти. През 2015 е била около 3,10 лири за Евро. Това го видяха дори българите, които масово започнаха да пазаруват в Одрин, защото се оказахме "богати" спрямо Турция. Така цените в малък Одрин реално са по-високи от в "беден" Истанбул...

Турската икономика по същество е банкрутирала, с огромни дългове, натрупани в твърда валута - евро и долари, и приходи основно в девалвирани лири. Налудничавото поведение на Ердоган го доведе до абсурда да е скаран едновременно със САЩ и Русия, плюс напоследък дори традиционния турски съюзник - Франция. Страната е под икономически санкции и от Тръмп, и от ЕС. И е скаран дори с Израел, което е напълно нелогично, защото с тях дори нямат обща граница и няма какво да делят.

В добавка, Турция воюва едновременно на 4 фронта - Сирия, Либия, Кюрдистан и Нагорни Карабах. Има и един привидно мирен фронт - Гърция.

Преди години мнозина се чудеха защо руските служби спасиха Ердоган от преврата на светски настроените военни. Сега като че ли започва да става ясно - нищо не разрушава така Турция, като оцеляването на Диктатора му. Превратите в Турция са обикновено корекция на налудничавите религиозни напъни, те са защита на разумния избор на Ататюрк. Няколко пъти са се случвали, и то именно за да предотвратят крушение на страната в посока ислямизъм и връщане към религията.

Валутните кризи са от този тип, които дори централизирана тоталитарна власт не може да контролира. Можеш да вкараш в затвора всеки дисидент или журналист, но не можеш да удържиш курса на валутата си. Хората спират да и вярват, тя крушира, а с това - и цялата банкова система, последвана от реалния сектор. А войните - те отклоняват вниманието, но само това на хората. Финансите продължават да си гледат в основното.

Какво ще е непосредственото бъдеще?

Турция може би ще трябва да започне да "яде пушките си". Това обикновено е краят на фалирала тежко въоръжена диктаторска система. И тя ще трябва да е щастлива ако се размине само с банкрут. Защото всяка подобна криза може да разпали сепаратизъм, отделяне на Кюрдистан, и дори - разделяне на самата Турция - на султанат от "черни турци" около Анкара, и на светска модерна държава, около Истанбул.

А ние като граница - добро няма да видим при колапс на подобен динозавър до границите ни...

 

Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

29.10.2020