Арменски ракети "Искандер" (наследник на СС-23) разсипаха 7 военни бази и 3 рафинерии на Азербайджан... Баку поиска мир, тича в Москва...

Нощна атака с тактически ракети "Искандер" (това е наследникът на СС-23, носи името СС-26) доведе Азербайджан на ръба на военното поражение. В резултат, спешно външният министър замина за Москва, където Лавров покани и арменския му колега. Беше подписано незабавно примирие.

Изненадващият и бърз обрат във войната показва значимостта на тези ракети, както и причината за тяхната ликвидация в България.

В момента, Азербайджан има тотално военно превъзходство, като от години се въоръжава с модерно западно оръжие. Това се финансира от парите от петрола и газа в Каспийско море. Армения няма подобен поток от пари, а е и 3 пъти по-малка като население и икономика. Реално на бойното поле, Азербайджан е много по-мощен и технологичен. Разполага и с последните и оказали се добро оръжие турски дронове. Там са и всички джихадисти от Сирия и Либия, прехвърлени от Ердоган. В добавка и Армения е откъсната от съюзника си Русия, защото всички държави около нея се оказаха враждебно настроени.

Всичко това принуди арменците да посегнат към последния си коз - ракетите "Искандер", разработени на базата на унищожените и в Русия СС-23.

Историята на тези ракети е една от най-срамните. Те са включени в договора за съкращение между СССР и САЩ, под основно политически натиск. Реално СССР същращава готови ракети, а в замяна САЩ се съгласяват "да не разработват такива ракети". Скандалът е чудовищен, руските военни се вдигат на бунт срещу Горбачов, а шефът на Генщаба дори заплашва с оставка. Въпреки това, ракетите са ликвидирани през 1989 г. По-късно, с политически натиск и изнудване, са премахнати същите от Източна Европа. България последна капитулира пред САЩ - в замяна на приемане в НАТО. И до ден днешен няма логика защо някой, дето ти е съюзник, ще иска да ти намали оръжието, вместо да го ползва. Може би, защото не ти е истинси съюзник.

СС-23 обаче не умират напълно. Конструкторското бюро оцелява, и на своя глава започва алтернативни разработки. Така се ражда наследникът "Искандер", който е същата в ядрото си ракета, но с много модификации и подобрения.

Армения е първата, която тества тези ракети в реални бойни условия. Сирия и Либия не разполагат с тях, а Русия никой не я е нападал.

Ефективността е чудовищна. Цели сектори на азерската индустрия са заличени, което значи бъдещи загуби за милиарди долари. Заедно с тях са ликвидирани оръжия, струващи други милиарда, убити са и хиляди войници.

Фактически, Армения използва нещо като мини-оръжие за масово унищожение.

Когато имахме подобни ракети (22 на брой) се считаше че с тях можем да спрем Турция, защото чрез удари по военни и промишлени обекти в Истанбул, той може фактически да бъде заличен. Достатъчна е например една ракета по стената на язовир, и това може да потопи цял град.

Сега Армения доказва, че тази теза е била правилна. Чрез "Искандер" тя спря многократно по-силен и добре въоръжен враг (какъвто е Турция спрямо нас).

САЩ имат еквивалент като ефективност на руските балистични ракети - това са крилатите ракети, тип "Круз". Но интересно е, че от тях България например не може да си купи. Нито Турция, нито Гърция. Доставят се само на най-верните съюзници. За масовката са 40 годишни таратайки като Ф-16, които падат дори с ПВО от 70-те години.


Г.Н.