Глобиха учителка, че чела на децата от нова патриотична книга... Нарушила закона за отмяна на турското робство, и че Русия била добра

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Учителката Генка Михайлова от столично средно училище е била глобена с 25% от заплата, за това че внесла в клас, и чела на учениците откъси от "Заветът" - най-продаваната книга тази година.
Михайлова е учителка по български език и има право "да запознава" децата и с книги, извън учебната програма, стига това да не пречи на усвояването на задължителната част. Тя това и направила.
"Заветът" е много интересно четиво. Тя връща националното самочувствие и кара децата да се замислят. Тя е точно което ни трябва в този момент, затова я донесох." - обясни пред наш репортер учителката.
Директорът на училището обаче - член на ПП "ГЕРБ", много се ядосал. Въпросната книга от месеци бърка в здравето на управляващите, и непрекъснато опитват да я спират и ограничават. Причина за това е прекомерния патриотизъм в нея, представянето на Русия в добра светлина, и не на последно място - въздигането на традиционното семейство, в ущърб на алтернативните ориентации.
Шефът обвинил учителката, че нарушава "Договора за добросъседство с Република Турция", който има силата на закон, защото е ратифициран от Парламента. Той забранява ползването на думи като "турско робство", защото можели да навредят на двустранните отношения. Посочил също, че според последни инструкции от ДАНС и Главна прокуратура, Русия категорично следва да се счита за "вражеска страна", и не можа да се представя в положителна светлина.
Директорът казал и, че "министърът много ще се ядоса", ако разбере за случая.
Така Михайлова се лишила от 200 лв., което е сериозна загуба за бедния български учител. Отправено и е и "предупреждение" за уволнение.
Припомняме, "Заветът" излезе през март, като продължение на миналогодишния хит "Задругата". Веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби.
В нея се продължава историята на тайната организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Заветът" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

Г.Н.
14.05.2020
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)