Нова кражба на Бойко насред криза: Метрото купува от Ковачки двойно по-скъп от борсовия ток

"Заветът"  от Добри Божилов
Софийското общинско дружество "Метрополитен" се е съгласило в края на февруари 2020 г. да плаща по-скъпо за електроенергия на доставчика си  – фирмата "Гранд Енерджи Дистрибюшън", която се свързва в енергийния бос Христо Ковачки.
Това разкри в петък общинският съветник на "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев във фейсбук профила си и възмути от цената от 105 лв./МВтч, плащана от общинското дружество, което в момента страда от шесткратно намаление на пътници заради мерките срещу коронавируса, а в същото време цената на тока на борсата е паднала за последния месец до средни нива от 55-60 лв./МВтч.
"Ако мислите, че фирмите на Ковачки са пуснали пипала само в Топлофикация, лъжете се.
Това е анекс за увеличение на продажната цена на ток с Метрополитен от 95 на 105 лева на мегаватчас. Плюс изрично допълнение, че цената не подлежи на промяна", съобщи Панев и публикува анекса.
"Значи когато цената се срива Гранд енерджи къса договора с Топлофикация, поради стопанска непоносимост. Метрото обаче продължава да си плаща като поп. И при положение, че Ковачки купува през борсата по 50 лева и продава на 105 лева, прави двойна печалба от въздуха. Готино, а?
А се сещате, че двойната печалба за едни е двойна загуба за други. При това към момента на анекса борсовите цени на тока вече са започнали да падат. А метрото губи милиони, заради намаления поток. Губи милиони, ама плаща скъп ток. Прекрасна антикризисна мярка за Гранд енерджи. Защо винаги държавата и общините са губещи... е риторичен въпрос.", пише Панев. Той допълва, че вече е поискал изслушване на шефа на дружеството Стоян Братоев в стопанската комисия на Столична община.
Действително в последните седмици борсовите цени са доста ниски и например доставките за утрешния ден - 25 април, са стрували средно 45.54 лв.МВтч. В диапазона от 16 до 66 лв. са се движили цените в последните дни в този сегмент на търговията. Допълнителното споразумение между "Метрополитен" и "Гранд Енерджи" обаче е подписано на 24 февруари 2020 г. Тогава цените са по-различни.
От публикувания от Панев анекс става ясно, че фирмата "Метрополитен" е била заплашена, че ще остане без доставчик на електроенергия, ако не се съгласи на повишението, което е било обосновано с ръста на борсовите цени на тока.
"Гранд Енерджи Дистрибюшън" е поискал повишението с две писма – от юли и от ноември 2019 г. Цената, по която тогава фирмата е продавала на метрото електроенергията, е била 95 лв./МВтч, докато в края на 2018 г. тарифата е била 85.07 лв./МВтч.
Според докладите на Българската независима енергийна борса, през юли 2019 г. средната цена е била 108.21 лв./МВтч на пазара "ден напред", в двустранната търговия, която най-често се използва от доставчиците на ток, средната цена е била 94.53 лв.. През ноември средните стойности по двустранните договори дори са една идея по-ниски -  94.19 лв., а сделките в ден на пред са се ключвани на средна цена от 81.10 лв./МВтч.
През февруари 2020 г., когато е сключен анексът, средната борсова цена за доставките на следващия ден е била 81 лв., а при двустранните договори 103.52 лв./МВтч.
Шефът на столичното метро Стоян Братоев обясни пред Mediapool, че тогава от "Гранд Енерджи" са поискали да им се плащат по 119 лв./МВтч, но в преговорите била постигната цената от 105 лв. Другият вариант пред дружеството бил да се снабдява с ток от доставчик от последна инстанция, какъвто за територията на София е ЧЕЗ. Неговата цена обаче е 140 лв./МВтч и затова "Метрополитен" приела споразумението.
Братоев обясни, че идния вторник ще има среща с "Гранд Енерджи Дистрибюшън" за намаляване на цената до средноборсовите. Въпреки че в последния анекс е записано, че цената от 105 лв./МВтч не подлежи да промяна до изтичането на договора, което ще стане през февруари 2021 г., шефът на метрото каза, че в основния договор са предвидени форсмажорни обстоятелства, каквито се явяват сривът на цените на електроенергия и мерките заради коронавируса, които са намалили пътниците на подземната железница от 350-360 хил. души дневно при обичайна ситуация до под 60 хил. сега.
По думите на Братоев дружеството ще се опита дори да вкара клауза, според която цената на продаваната от "Гранд Енерджи" електроенергия да се променя месец за месец до изтичането на тригодишния договор. Дали ще успее да се постигне това, той не можа да се ангажира.
Наесен дружеството също така планира да обяви нова обществена поръчка за избор на доставчик на електроенергия за следващите три години, каза още директорът на общинското дружество. Ще се мисли и дали фирмата да не регистрира собствен търговец, който да играе директно на борсата, но притесненията на Братоев са в намирането на квалифицирани кадри за тази дейност.
Междувременно Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на столицата, обясни във Фейсбук, че на 16 април със свое писмо до ръководствата на всички общински предприятия, търговски дружества и структури е е препоръчал предоговаряне на условията за покупка на ток.
"Основание за предоговарянето са променящите се икономически условия заради кризата с разпространението на заразата с COVID-19", пише той и допълва, че е разговарял с шефовете на "Метрополитен" и "Столичен електротранспорт". "Те вече са започнали преговори за актуализация на цените на доставяната електроенергия в полза на дружествата, съобразно динамиката на пазара на енергоносителите", заявява Барбалов.
"Столичен електротранспорт" има договор за доставка на ток с търговеца на обществения снабдител в Западна България - "ЧЕЗ Трейд", от 2017 г. Той е изтичал в края на 2019 г., като междувременно е проведена процедура за нов договор, която също е  спечелена от "ЧЕЗ Трейд" през ноември 2019 г. Изборът на този доставчик обаче се обжалва и поради тази причина е удължен старият договор с анекс от 1 януари 2020 г.
Цената, на която това общинско дружество купува тока си, дори е по-висока от тази, плащана от метрото. Според анекса столичният електротранспорт дава по 116 лв/МВтч на ЧЕЗ, докато година по-рано цената е била 100 лв., преди което пък токът е бил плащан по 91 лв./МВтч.
Предстои да се види какво ще постигнат в преговорите си двете общински транспортни предприятия.
Столична община е под прекия контрол и надзор на Бойко Борисов. Тук нищо не става, без думата му.