Сини ягоди в софийски склад врещиха родни консуматори на плодове!

"Заветът"  от Добри Божилов
Сини ягоди, които са пристигнали от Турция в софийски склад за пловдиве и челенчуци, втрещиха родния консуматор.
Снимката публикувана в една от големите фейсбук групи у нас, предизвика множесво коментари.
Естествено, някои не повярваха на нея и я обявиха за манипулирана с Фотошоп. Други обаче обясниха, че сини ягоди всъщнос същесвуват и те са "рожба" на американски учени.
Учени създадоха нов вид ягода, която е със син цвят. Американските специалисти, които са разработвали генномодифицираната ягода са кръстосали плода с гени на рибата Arctic Flounder Fish.
Целта е била плодът да може да издържа повече на студ.
Въпросната риба произвежда вещество, което учените сравняват с антифриз. Това вещество позволява на рибата да издържа на ниските температури във водите, които обитава. Учените от САЩ успели да изолират гена, който се съдържа в рибата, и го влагат в ягодата.
Новата ягода има ярко син цвят и ако се прибере във фризер, качеството на плода няма да се влоши, съобщават учените.
На този етап няма масово производство на плода, но учените твърдят, че допълнителни изследвания на ягодата са вече в ход.
Това не е първият случай, в който учените се опитват да променят естествения вид на плод или зеленчук – предишен опит на израелски фермер дава положителен резултат и той прави диня, която издържа на студ.
Сърцевината на плода е жълта. Според учения, чието дело бил експериментът - фермерът Ури Рабин, жълтата диня е също толкова вкусна, колкото и добре познатите ни червени.
ГМО ягоди Израелските специалисти са направили и друг интересен експеримент, но този път с домат. Учените са кръстосали див и обикновен домат и са получили нов сорт от зеленчука. Той е чисто черен и носи името „Черната галактика“ (Black Galaxy).

16.04.2018