Може да забраним и четенето на някои книги, ако пречат на извънредното положение...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Държавата е в правото си да ограничи четенето на някои книги, ако пречат на извънредното положение. Ако трябва, ще се направи списък със заглавия, които да се изтеглят от пазара.
Това коментира току що финансовият министър Владислав Горанов, който преди ден обяви, че "моментът не е подходящ да си говорим за демокрация". Позицията е по повод прекомерната популярност в Интернет, която получи писателят Добри Божилов, който ежедневно пуска хапливи шеги по отношение на властта и карантината, и те се споделят масово. Минфинът бе подкрепен и от началника на щаба за борба с корона-вируса - ген.Мутафчийски. Според него, здравето е над всякакви книги и "писателчета"...
Божилов е автор на миналогодишния бестселър "Задругата", който тези дни се сдоби с продължение, под името "Заветът". Книгата върви добре, въпреки че доста книжарници са затворени. А в Интернет продажбите е абсолютен фурор.
"Не можем да позволим да излизат книги, които вдигат популярността на личности, оспорващи държавната политика. Някои писатели стават известни с книгите си, а после рушат опитите ни да спасим държавата..." - каза Горанов, и думите му бяха пряко насочени към Божилов.
Потърсихме за коментар писателя. Той отговори кратко:
"Провокации имаше и при "Задругата", но тя успя да се превърне в бестселър. На правителство, което не обича да чете, книгите винаги ще му бъдат враг. Но за хората, те са приятел. "Заветът" ще се справи, въпреки пречките..."
Самата книга е продължение на първата, но от друга гледна точка, и с други основни герои, и това я прави възможна да се чете и самостоятелно. Първите отзиви са, че не отстъпва на "Задругата", дори може би я надминава...
Тя засега все още не е официално забранена и е доставена в основните книжарски вериги. Повечето от тях обаче са затворени. Ако откриете отворена книжарница, ще ви я предложат.
Може да се поръча и през Интернет:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

24.03.2020
(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)