Без Гешев, служебно правителство може да арестува Бойко за 24 часа - колкото джебчиите... После го пуска...


Твърде много взе да се говори за служебно правителство, което навежда на мисълта, че такова се задава, може би дори вече е уговорено.
Днес президентът твърдо го спомена, макар и като заплаха за Бойко. Преди това пък Марешки почти панически призова самия президент да подаде оставка, и заплаши че дойде ли служебка, "България ще бъде разграбена".
Страхът му е очевиден - това му е първи и последен мандат в Парламента.
Всъщност, най-заинтересован от предсрочни избори е... Бойко Борисов. И доколкото единствено от него зависи такива да има, той просто разиграва сценария, така че да спечели най-много от тях.
Избори догодина ще са пълна катастрофа за ГЕРБ. По 3 основни причини.
Първо, след април, БСП ще бъде прочистена от "подводниците" и вече няма да има кой да я спре да изпревари ГЕРБ. Няма да има "станишевци", "герговци" и всякакви подмолни елементи, които да я ударят отвътре, точно толкова, колкото да остане на второ място. Т.е. вероятността БСП най-сетне да се мобилизира напълно, и да стане първа сила, е огромна.
На второ място, 1 година е достатъчно време за проекта на Слави Трифонов, за да набере скорост. В момента той е на 8-10%, но има потенциала за двойно.
И на трето място, след 1 година напълно ще бъде пренареден пасиансът сред патриотите, като варненската "Възраждане" ще е прескочила 4%. А настоящите Патриоти изобщо не е ясно ще са вътре ли.
Партията на Костадинов вече твърдо е изсмукала най-радикалния вот (този на АТАКА) и донякъде вотът на НФСБ. В момента работи за по-умерените патриоти от ВМРО, и доста ускорено настъпва. Просто коалицията с Бойко, задушава и занулява всеки партньор, и неговите избиратели разочаровани търсят нещо друго.
Точно това е "Възраждане".
Тези 3 фактора работят твърдо срещу пореден четвърти мандат на Бойко.
Ако обаче направи избори сега, картината ще е съвсем друга.
Първо - "къртиците" са още в БСП, и тя няма никакъв шанс да стане първа сила.
Второ - Слави Трифонов може изобщо да не успее да се регистрира, или пък да му се наложи да ползва някоя подставена партия, което винаги намалява резултата.
И трето - в момента "Възраждане" няма никакъв шанс да прескочи, а казионните Патриоти - все още са над 4%.
Фактически, днес ако се свикат избори, единствената промяна ще е отпадането на Марешки, и влизането на негово място на "градската десница".
А тя е лесна за търгуване, Бойко спокойно ще направи правителство с нея и с Патриотите отново.
В никой случай не следва да има прекомерни очаквания към служебното правителство. Ключовите разследващи институции са извън него - ДАНС, КПКОНПИ и Главна прокуратура. Те ще си останат лоялни на Бойко, и не могат да бъдат сменени, защото ръководителите им се избират от Парламента, или от ВСС.
Единствено МВР ще бъде във властта на Радев, но то само няма да може да нанесе съкрушителен удар на сегашния премиер.
Реално, без Гешев, МВР може единствено да арестува Бойко за 24 часа. Подобно на джебчиите. И после да го пусне. А със старта на кампанията, всички кандидати стават с имунитет, който се сваля само от ЦИК. Т.е. пак от хора на Бойко.
Предсрочните избори са идеалният отговор на всички скандали, и едновременно на заплахи. Всички грехове от преди избори се заличават, и ако народът пак те е избрал, си "чист като сълза".
Точно от това има нужда Бойко, и най-вероятно самият той дърпа конците на кризата.

Добри Божилов, писател
17.02.2020

2 коментара:

 1. Стефан Стефанов:
  Гледам го сега главният прокурор и се чудя дали да му дам поле за изява? Много го харесвам и ще му дам подсказка.
  През 2012 г. в Пловдивския съд имаше едно много интересно дело. По делото имаше едно СРС, в което се говореше за един високопоставен пловдивски магистрат, който бе поискал шестцифренна сума за да оправи едно дело. Магистратът бе описан като *пълен, с очила*, а и името му се споменаваше. Прокурорът по делото потвърди пред съда, че се чуват имена и шестцифрени суми и каза , че се касае за *ОПГ*, така е записано в протоколът. Съдът веднага засекрети делото без да постанови това в протокола.
  По – интересно беше едно ВДС. На видео файл се виждаше как високопоставеният магистрат си иска сумата от един осъден на тринадест години затвор. Файлът беше правен в някакъв ресторант. Виждаха се осъденият, баща му и магистратът.
  Когато делото стигна до ВКС съдиите Мавров и Имова разпоредиха доказателствата по делото да бъдат унищожени. А дано, ама надали.
  Чудя се сега каква ще стане ако някой вземе та изпрати *унищожените доказателства* на президента или руският посланник ?
  Сега трийте и размазвайте, господин главен прокурор !

  ОтговорИзтриване
 2. Велизар Енчев: Недосегаемите, на които Гешев няма да посегне! Освен ако Тръмп му нареди

  Днес мастити социолози и политолози се надпреварват да коленичат пред главния прокурор, твърдейки със сервилен патос, че Иван Гешев се еманципирал от Борисов и не заел този пост по схемата „Ти си го избра“. Слушам ги, гледам ги и се питам: Колко ли данъчни и прочие грехове на прехода имат, та така ниско полягат на Гешев?
  Вижте доживотно защитените от прокурорско преследване фигури, които до една са или бизнеспартньори,или любимци на Бойко Борисов. На тях Гешев няма да посегне, щото този, който си го избра, няма да позволи и косъм да падне от главите им. Ето списъкът на недосегаемите политици, бизнесмени и бизнесдами:
  Цветелина Бориславова – най-богатата жена в България, чието състояние отдавна е над единия милиард в зелено. Тя не само е близка до премиерското сърце, но и до парите му.
  Красимир Каракачанов – отговорен за действията на назначените от него министър на екологията и директор на Агенцията за българите в чужбина - и двамата в следствения арест. Недосегаем, защото заплаши: При трети арест на човек от неговата квота, ВМРО напуска правителството! Митичният трети е зам.-министър на екологията, отговарящ за „Управление на отпадъците“, все още на свобода поради революционния ултиматум на силовото вице.
  Ахмед Доган – неофициално най-богатият българин, отскоро собственик на ТЕЦ „Варна“ с неговия студен резерв за 300 милиона, получен като подарък срещу символична петцифрена сума. Недосегаем, защото гарантира етническия мир в страната и оцеляването на кабинета „Борисов 3“ при всеки вот на недоверие.
  Делян Пеевски – официално най-богатият мъж в България, за когото не се казва какво притежава, а кое още не е негово. Понеже е защитен политически екземпляр, с резервиран прокурорски чадър, аферите му в КТБ и „Булгартабак“ са опростени в следващите седем години. А след Гешев и потоп!
  Кирил Домусчиев – милиардер в първата тройка на най-богатите българи, с интереси за милиони във футбола, фармацевтиката, телевизиите и мореплаването. Дължи на Агенцията за приватизация скромните 52 милиона от покупката на Български морски флот (БМФ), но нито един държавен служител не смее да му ги поиска. Защото всеки чиновник и прокурор знае: посегнеш ли на корабния магнат, на следващия ден си уволнен лично от премиера! В интерес на службата.
  Собственик на жълтокафяв сайт, чието име е неприлично дори да се изрича. От премиерска бухалка, размазваща неудобните и опозицията, сайтът се изроди в прокурорски официоз, където прокуратурата първо съобщава лицата за отстрел. Видите ли името си там, чакайте НАП, полиция, прокурори и белезници. Организира мургавите митинги в подкрепа на Гешев пред Висшия съдебен съвет, скандирайки с мегафон „Гешев, Гешев“. Зависим от прокуратурата заради документирано от „Антикорупционна мрежа“ пряко негово участие в източването на КТБ. Десетминутният документален филм вече е на бюрото на Доналд Тръмп. Ала наивни са вярващите в отвъдокеанската правда. Освен ако
  Големият брат не реши предизборно да хигиенизира медийната ни борса.
  Следва продължение на списъка с недосегаемите. Без излишни илюзии. Все пак живеем в държавата на овластените мутри.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...