Ако правителството лъже ЕС, и целия свят, за ръста на БВП’ 2019, каква е гаранцията, че изобщо някога казва истината?

"Заветът" от Добри Божилов
Данните на НСИ за ръст на БВП за 2019 са правени с драстично занижен внос на суров петрол за март-декември, все едно икономиката ни е спряла да потребява или Лукойл е стачкувал.
Например през цялата 2018 и януари-февруари 2019 внасяме петрол средно за 180-360 млн.евро на месец, от март насам- за 23-97 млн. евро в различните месеци.
Като резултат за 2018 отчитаме внос на петрол за 2.56 млрд. евро, за 2019 едва 1.22 млрд. евро.
Абсурден спад, и то при положение, че 2018 е ниска като база заради ремонт на Лукойл. Румен Гечев е прав, че данните са изкривени и ръстът на БВП от 3.5% е лъжа.
С колко точно са излъгали, само НСИ може да каже. Предполагам, мисията на МВФ преди седмица е била уведомена, както и ЕЦБ.
Защо те мълчат, нямам обяснение.
Може би позицията на Кристалина го обяснява, може би не. Предполагам, финансово министерство натиска НСИ да си мълчи с надежда всичко да се размине. Няма как да стане- почти 10 месеца да не направиш корекции е абсолютен скандал. Ще се отрази ли това на влизането ни в ERM-2?
Зависи от отговора на следните въпроси:
А. Това системна грешка ли е?
Б. Ако е системна грешка, тя е направена защото: – в НСИ работят идиоти? – или в НСИ са подложени на политически натиск? Отвратителна ситуация, надхвърляща вътрешнополитическите ни ежби.
Защото ако правителството лъже целия свят за ръст на БВП’ 2019, каква е гаранцията, че изобщо някога казва истината?

Автор: Георги Кадиев, ФБ

3 коментара:

 1. Цялата мутрокапиталистическа управия е едина къща от картон.

  ОтговорИзтриване
 2. Стефан Гайдарски:ПО ДАННИ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ ТАЗИ НА СНИМКАТА Е ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

  http://afera.bg/wp-content/uploads/2020/02/BORISLAVA639.jpg

  ОтговорИзтриване
 3. Гечев за разминаването на данните за БВП:
  Това не е статистика, а национална лотария
  http://glasove.com/categories/novini/news/gechev-za-razminavaneto-na-dannite-za-bvp-tova-ne-e-statistika-a-nacionalna-lotariya

  "Вчера Националният статистически институт публикува прессъобщение, което излезе в медиите със заглавието: "НСИ призна неверни данни за БВП". Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...