Бойко излъга народа, че е решил проблема, и замина да се весели в Швейцария...

Бойко наду балон, че е "решил проблема на Перник", и замина за Давос да решава световните проблеми и да се снима с Иванка Тръмп.
И като всеки балон на Бойко, и този започва да гърми, в негово отсъствие.
Първо стана ясно, че НЕ СЪЩЕСТВУВАТ никъде в Европа въпросните тръби за 13-километровата "спешна отсечка" от Мало Бучино до Перник. Общинският съветник и бивш кандидат кмет арх.Игнатов обяве, че просто няма как да се намерят тези тръби. С "половин уста" същото каза и министърът на икономиката.
Освен това, въпросният тръбопровод не може да се изгради без проект, без инженерите да имат чертежи и да знаят кое къде да поставят. Не става по модела "пускаме един маркуч и сме готови". Перник е НАД София, което предполага помпена станция и изкачване на водата поне в първата част от тръбата. Това носи риск от обратно налягане (връщане на водата) и трябва останалата част от София да е изолирана, за да не се претовари и нейната доста разпробита мрежа. Т.е. не може без проект и без специалисти да са замерили и изчислили всичко.
С това обаче лошите новини не свършват.
Днес по телевизия БГ ОН Еър един от строителите на Рилския водопровод (изглеждаше около 80 годишен) каза, че тази тръба просто няма как да поеме повече вода. Има няколко "тесни места", които могат да се пръснат. Като най-голям риск посочи тръбата под Владайската река, където налягането може да стигне 40 атмосфери. Това може да "пръсне" старото съоръжение. За да се намали налягането са изградени паралелни съоръжения и то е свалено до 30 атмосфери. Но ако добавят още вода, ще се претовари.
Човекът каза, че целият замисъл е абсурден и е по-добре да карат вода с авто-цистерни, отколкото да стоят подобна тръба. Той също потвърди, че и да тръгнат да строят, няма да стане за 45 дни.
С всичко това става ясно, че Бойко отново цинично е излъгал, за да спечели още няколко седмици власт. И да ползва всичките и облаги - частен самолет, екскурзии в Давос, селфита, луксозни храни и пр. И най-голямото удоволствие - да обикаля с джип и да хвърля пари от него.
Но всичко това, подчиняването на цялата държава на интереса на един човек, единствено води до разруха. Не се прави каквото трябва и когато трябва, и системите една след друга гърмят. Самата криза в Перник е отново заради Бойко - за да спечели местните избори, не въведе режим навреме. Само и само - сакън да не падне Светиня му...
Той сигурно се надява Господ да го спаси - например с проливни тропически дъждове в следващите 45 дни. Но бедата е, че ако това не стане, няма само Бойко да го отнесе, а 100 хиляди души ще останат буквално без вода. Един прави безумията, хиляди плащат сметката...

Добри Божилов, писател
22.01.2020

4 коментара:

 1. РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: ЧУДОВИЩЕТО В ЕЗЕРОТО, ИЗПИЛО ВОДАТА НА ПЕРНИК

  Втората част
  https://www.youtube.com/watch?v=UWXE7JJygeg

  Къде изчезна водата от язовир „Студена” и сега над 100 хиляди души от Перник са изложени на хуманитарна криза заради безводие? След първата част на разледването на Валя Ахчиева бе арестуван министър Нено Димов, която публикуваме днес (22 януари), дава отговор на въпроса, който всички си задават. 14 милиона кубика вода са били източени от язовира безотчетно. Чудовището е властта, измислила и позволила източването.

  ОтговорИзтриване
 2. “Да се свети Кръвното МУ нине и присно и во веки веков. Амин, Святий Безсмертний!!!”

  Откраднали са 27,4 млн.лв. във вода от яз.Студена
  https://19min.bg/news/8/126554.html#126554

  Къде са €101 млн. за Студена и 3 нови язовира: Проф. Вучева
  https://19min.bg/news/8/126649.html#126649

  Албена Шавел
  Вот на недоверие ли? - Не! - Трябва ни вот за революция!
  https://pogled.info/bulgarski/vot-na-nedoverie-li-ne-tryabva-ni-vot-za-revolyutsiya.112637

  ОтговорИзтриване
 3. Явор Дачков
  На вниманието на главния прокурор: А дали в боклука от италианската мафия за Ковачки в София са изпадали и трупове!?
  Две интересни хипотези, които бих проверил, ако имах ресурсите на прокуратурата и големите медии. Споделям ги спокойно, защото самата прокуратура най-често започва своите акции на базата на обосновано предположение. Та моите са нещо повече от такива, защото като журналист имам и източници.

  Първата хипотеза – дали в боклука от италианската мафия за Ковачки в София са изпадали и трупове, които са минавани метър, за да върви бизнеса.

  Вторият и по-сериозен – дали ремонтът на яз. „Студена“ не е основната причина за източването на язовира поради следната причина – водолазите могат да извършват ремонтни дейности на 50 м. под вода. От 50 до 70 м. нещата стават сложни и опасни за живота им, а работата се оскъпява с милиони, защото под 50 м. дълбочина трябва да им се вливат смески за дишане, които са много скъпи (милиони отгоре) и се доставят от специализирани фирми. Моята информация е, че ремонтът на „Студена“ е спечелен от италианска фирма, която след това е наела българска за изпълнението му, а хипотезата е, че водата е източена до приемливото и евтино ниво за подводен ремонт. Много лесно може да се провери дали нивото на язовира спада рязко преди да започнат ремонтните работи и това е в интерес на изясняването на истината. Моите източници твърдят, че ако ремонтните дейности е трябвало да се извършат на дълбочина под 50 метра, това оскъпява дейностите далеч над обявената от Лиляна Павлова сума от 35 млн. лв. Версия по която следствието трябва да работи активно, според мен. Освен очевидното предизборно премълчаване на проблема от местната организация на ГЕРБ има и форсмажорни обстоятелства, които са „помогнали“ да се стигне до кризата.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Перничани идват утре на протест в София, искат оставките на Аврамова и Нанков

   Протест под мотото "Искаме вода" пред Министерски съвет в столицата организира утре в 11,30ч. инициативният комитет "Спаси Перник", съобщиха организаторите и БТА.

   "Действията по спешно осигуряване на вода се чакат с надежда от всеки гражданин на Перник, но обществото ни следва да изисква докрай отговори на въпросите къде е водата от язовир "Студена" и кои са отговорните за кризата лица.", заявяват от сдружение "Дишай Перник", което също подкрепя проявата.

   Недоволните продължават да настояват за оставките на регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков, на ресорния заместник-министър от екоминистерството, както и на служители в Басейнова дирекция в Благоевград. Перничани искат още справедливи присъди за виновните за кризата лица.

   Изтриване

Кажете си мнението...