Затънал в боклук и безводие, Бойко измисли "разследване срещу Президента"... Гешев веднага се включи...

Държавата ни е абсолютна гавра и гротеска. Днес главният прокурор поиска от Конституционния съд тълкувание на въпроса какво значи "държавна измяна", съотнесена към... Президента на Републиката.
Това е абсолютно пълна идиотщина, на фона на зариването на държавата с боклук и на водната криза, за която виновниците се отърваха с един арестуван министър, при това - от експертната квота. В същото време основният виновник - Бойко Борисов, и министърката на МРРБ, стоят недосегаеми.
Към настоящия момент няма никакво действие на Президента, което хипотетично да може да се тълкува като "държавна измяна", за да се занимава държавата с това. Освен всичко друго, държавната измяна не е работа на главния прокурор, а на Народното събрание. То единствено може да повдигне обвинение на Президента с мнозинство от 2/3 от всички депутати. Главният прокурор няма никакво отношение тук.
Ако след подобно обвинение, Конституционният съд го намери за виновен, го отстранява от поста. След това държавният глава вече няма имунитет и може да бъде разследван като всеки друг гражданин - по съответните разпоредби на НК.
Но никой друг, извън Парламента, не може да обвинява Президента, което прави наплуването на Гешев в това пространство брутален опит за натиск над Радев, и отклоняване на вниманието.
Самозабравилият се нововоизлюпен главен прокурор, над който стои само Господ, и е абсолютно безконтролна фигура, очевидно се опитва да изпълни тежка политическа поръчка. Вместо да прибере Бойко, който лично е виновен за Перник, защото е забавил режима на водата, та да не загуби изборите, се измисля нов скандал и Президентът се появява на прицела на медиите.
Накратко - олигархията се опитва да опази властта си. Което е доста съмнителна цел, с оглед на пълния погром, до който докара държавата. Дори никой да не я бута, тя сама се сваля, и системите на държавата гърмят една след друга, без каквато и да било намеса от Радев, опозиция и пр.
Теоретично, Конституционният съд може да допише Конституцията, с цел да създаде механизъм за прокурорска атака срещу президента. Това не еднократно се е случвало. Но и да отстранят Радев, шансовете им да отстранят и нарастващата гневна тълпа на улицата, са минимални, и стават все по-малки...
С циркове, клоудади и компромати, единствено се печели малко време, но се се променя същността на провала. И на последващото наказание за него...

Добри Божилов, писател
27.01.2020