Илия Петров: Have I drunk my father cash? (объркан превод)

Образованието ни било в колизия? 
Министърът на ученето, така да го нарека по своему Красимир Вълчев, коментира резултатите от най-мащабното и представително международно сравнително оценяване на учениците PISA (де да можех да го съкратя) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Та министърът дума, че „днес е много по-трудно да мотивираме децата да четат”.
Особено „Винету”. Това за „Винету” не го казва той. Следователно- „Сега образователната ни система наподобявала бърза писта, която изхвърля тези, които не могат да се справят и те натрупвали дефицити, без да могат след това да наваксат”.
Ми да станат ваксаджии. Това също не го казва министърът. Моя си приумица. Известни познания по елементарен синтаксис и по-близка представа за разтегливите тънкости на глаголните времена, щяха да предотвратят недоразумението и последяващите разсъждения. Няма да цитирам данни точно от това оценяване и на кое място е България, че ще е скучно и страшно.
Друго ще направя. Господин Вълчев, няколко реплики във ваша полза. Само Ви подсказвам, може и двойка да ми пишете.
Първо - Защо да четат, като могат да станат охранители?
Второ - Както отбелязва Джон Джеръм от Университетския колеж в Лондон - „Ако съществуваше сребърен куршум за подобряване на образованието, той би бил открит досега”.
Трето - Жалбите към системата на образование в Европа са започнали доста отдавна. Във „Философия на историята”, Хегел привежда забавния пример, че през 1803 година на въпроса, какво е отношението Ви към просвещенските учреждения, един професор от Рим отговаря- „Като към публичните домове- търпим ги”. Грубо, грубо, ама Хегел.
Четвърто - В контекста, друг сайт добавя- „Купуването на учебник и пари за изпит са най -честата корупция”. Ама то така беше и преди 30 години. И както са ми разказвали и преди 50. Един мой преподавател по история на БКП късаше всеки срещнат, ако ни си беше купил учебника му, който на всичко отгоре беше преписан. Не взимаше пари, защото имаше. Винаги се чудех този субект, кой го е образовал и дали заплатата му е по-висока от тази на образователят М.
Пето - До 3 000 езика вероятно ще изчезнат в рамките на следващите 80 години, казва лингвиста Даниел Бьогре и добавя- „Възвръщането на родния език и възприемането на отечествената култура е мощен начин да бъдете себе си“.
Шесто - Някой си решил да превежда „Под игото”, щото децата не го разбирали. Вазов? Бил плакал заради Ньоския договор.
Седмо - Имам предложение към настоящия, следващия, по следващия и прочие министър на образованието. Да се преведе Ботев на английски. И знаете ли как ще звучи- „О майко юнашка, бащино ли си пропих имане”?
„O mother, heroin mother, Have I drunk my father cash”?
Анадъмо?
Анадък!

Илия Петров

P.S. А превода на Петка Страшника ще бъде- „Petko the Terror”.

6 коментара:

 1. Браво : Много добре написано.След всичко това ,ако има достойнство Министъра трябва да си подаде оставката !

  ОтговорИзтриване
 2. Пич, английският ти може и да е добър, но турският ти е слаб. Не се казва "анадъмо" а "анладъмъ". Както си го казал ти звучи повече, като закана към майката. А "анадък" пък нищо не значи. Все едно собствено творение.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Е па ти да беше станал учител по турски, вместо да се правиш на умен по форумите

   Изтриване
 3. Е па ти да си беше станал учител по турски , не да се правиш на умен по форумите

  ОтговорИзтриване
 4. Илия Петров, това е откровена лъжа:
  "Ама то така беше и преди 30 години. И както са ми разказвали и преди 50. Един мой преподавател по история на БКП късаше всеки срещнат, ако ни си беше купил учебника му, който на всичко отгоре беше преписан. Не взимаше пари, защото имаше. Винаги се чудех този субект, кой го е образовал и дали заплатата му е по-висока от тази на образователят М."
  https://www.alo.bg/user_files/b/bogdanec/5533765_101608986_big.jpg

  ОтговорИзтриване
 5. Отец Силвестър Янакиев:
  "Ако наричаме комунистите престъпници, още по-големи престъпници ни управляват сега
  България по време на комунизма (1987 г.) е била на 27 място в света, по стандарт на живот.
  Като член на Евросъюза и НАТО, България през 2014 г., публикувано през 2015 г., е на 59 място в света по стандарт на живот.
  Около 59-мо място през 1990 г. са заемали банановите републики: Никарагуа, Перу, Еквадор. Днес България заема тяхното място на световната сцена. А около 27-мо място през 2014 г. заемат Испания и Италия, в които при демокрацията български гастарбайтери извършват мръсната, вредна за здравето, унизителна и ниско заплатена работа.
  По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението (по данни на IWF).
  Не съм фен на комунистите. Но при условие, че сегашното управление ни доведе дотук, мога спокойно да кажа, че не съм фен и на сегашното управление. Ако наричаме комунистите престъпници, (нещо, с което съм съгласен) още по-големи престъпници ни управляват сега.
  България върви надолу. Ако искаме да направим нещо, трябва да го направим сега!
  България има нужда от промяна!"

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...