Илия Петров: Have I drunk my father cash? (объркан превод)

Образованието ни било в колизия? 
Министърът на ученето, така да го нарека по своему Красимир Вълчев, коментира резултатите от най-мащабното и представително международно сравнително оценяване на учениците PISA (де да можех да го съкратя) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Та министърът дума, че „днес е много по-трудно да мотивираме децата да четат”.
Особено „Винету”. Това за „Винету” не го казва той. Следователно- „Сега образователната ни система наподобявала бърза писта, която изхвърля тези, които не могат да се справят и те натрупвали дефицити, без да могат след това да наваксат”.
Ми да станат ваксаджии. Това също не го казва министърът. Моя си приумица. Известни познания по елементарен синтаксис и по-близка представа за разтегливите тънкости на глаголните времена, щяха да предотвратят недоразумението и последяващите разсъждения. Няма да цитирам данни точно от това оценяване и на кое място е България, че ще е скучно и страшно.
Друго ще направя. Господин Вълчев, няколко реплики във ваша полза. Само Ви подсказвам, може и двойка да ми пишете.
Първо - Защо да четат, като могат да станат охранители?
Второ - Както отбелязва Джон Джеръм от Университетския колеж в Лондон - „Ако съществуваше сребърен куршум за подобряване на образованието, той би бил открит досега”.
Трето - Жалбите към системата на образование в Европа са започнали доста отдавна. Във „Философия на историята”, Хегел привежда забавния пример, че през 1803 година на въпроса, какво е отношението Ви към просвещенските учреждения, един професор от Рим отговаря- „Като към публичните домове- търпим ги”. Грубо, грубо, ама Хегел.
Четвърто - В контекста, друг сайт добавя- „Купуването на учебник и пари за изпит са най -честата корупция”. Ама то така беше и преди 30 години. И както са ми разказвали и преди 50. Един мой преподавател по история на БКП късаше всеки срещнат, ако ни си беше купил учебника му, който на всичко отгоре беше преписан. Не взимаше пари, защото имаше. Винаги се чудех този субект, кой го е образовал и дали заплатата му е по-висока от тази на образователят М.
Пето - До 3 000 езика вероятно ще изчезнат в рамките на следващите 80 години, казва лингвиста Даниел Бьогре и добавя- „Възвръщането на родния език и възприемането на отечествената култура е мощен начин да бъдете себе си“.
Шесто - Някой си решил да превежда „Под игото”, щото децата не го разбирали. Вазов? Бил плакал заради Ньоския договор.
Седмо - Имам предложение към настоящия, следващия, по следващия и прочие министър на образованието. Да се преведе Ботев на английски. И знаете ли как ще звучи- „О майко юнашка, бащино ли си пропих имане”?
„O mother, heroin mother, Have I drunk my father cash”?
Анадъмо?
Анадък!

Илия Петров

P.S. А превода на Петка Страшника ще бъде- „Petko the Terror”.