Министерството на културата редактира силно продавана книга, така че да се появи Бойко Борисов вътре...

В уникален случай, невиждан от десетилетия, Министерството на културата... въведе редакции в книга.
Става дума за "Задругата" на Добри Божилов, която е един от абсолютните хитове на годината. След няколко опита да се ограничи разпространението, и да се саботира, от властта очевидно са сменили подхода.
Няма да я спират, а ще я "поправят".
Резултатът - Бойко Борисов ще се появи под някаква форма вътре, и така посланията ще бъдат променени в посока атлантизъм, НАТО, ЕС, демократично-либерални ценности.
До момента книгата бе критикувана за твърде много патриотизъм, за това че успешно пробужда националното самочувствие, а също - прокламира традиционното семейство и консервативните ценности.
По принцип, книга не може да се редактира, без съгласието на автора. Съществува обаче едно изключение - когато е в "защита на изключителен обществен интерес". Тогава Министерството може да даде "задължителни препоръки".
Това са разпоредби, останали от времето на тоталитарния режим. Най-известният случай, в който са ползвани, е редакцията на романа "Тютюн" на Димитър Димов. Тогава обаче все пак е взето и неговото съгласие (макар под натиск). След това, самият Димов не се отрича от втората версия, и в момента книгата има 2 напълно равностойни варианта.
Днес, със "Задругата", съгласие на автора не е взимано, защото той не само отказва да прави това, но е и отявлен противник на ГЕРБ и Бойко Борисов.
Затова промените са направени "служебно".
Старите оригинални версии няма да бъдат изтегляни - ще се продават до изчерпване на количествата. След това обаче ще излезе книга с надпис под заглавието - "одобрена, съгласно стандартите на България и ЕС". Т.е. ако видите такава книга, това е новата версия, а без надписа е старата.
"Поласкан съм, че попадам в една група с Димитър Димов и "Тютюн". Редакция на книга, под натиск на властта. Но ще се боря, ще обжалвам тази абсурдна заповед в съда. В момента съществуват международни договори, по които сме страна, които са с по-голяма сила от останали разпоредби от 60-те години. Свободата на словото е защитена. Ще поискам отмяна на министерското нареждане..." - коментира авторът Божилов.
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов. Именно позитивните про-руски послания са конкретната причина за настоящите конфискации, свързани с "шпионския скандал".
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)