Съдът отмени ареста на книга... Бойко не я пуска, нареди да се приложи "законът за борба с тероризма"

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Сагата около опита да се спре разпространението на един от бестселърите на годината - "Задругата", продължава.
В късно заседание миналата нощ, Софийският общински съд отмени заповедта на зам.-главният прокурор Иван Гешев, за конфискация на 1000 бройки от книгата, заради "твърде позитивен образ на Русия в нея".
Съдът обаче обяви, че подобна художествена теза не е подсъдна и има много по-силни про-руски книги у нас, които не се изземват. Допълнително и самата книга е силно патриотична и с ограничаването и се накърнява националният интерес, пише още в мотивите на съда.
Въпреки решението, арестуваните книги няма да бъдат пуснати. Причина е удовлетворена незабавно от премиера молба за "прилагане разпоредбите на закона за борба с тероризма".
Подобни искания се отправят от съответния прокурор, а решението е лично на министър-председателя. Те не подлежат на обжалване.
По Закона за борба с тероризма, може за непределен срок от време да се спре всяка книга, вестник, списание, брошура, медия, за която "има съмнения, че може да подпомогне терористична дейност".
Усилията на властите са да пресекат разпространението на книгата в складовете на едро и книжните борси, защото масовото изземване из книжарниците може да предизвика ропот у посетителите.
В момента "Задругата" все още я има в основните книжарници и в Интернет. Книжари отговориха, че "нищо не са им казали още" и затова я продават. Не мислят да я спират, преди официално нареждане, защото се продава добре, и прави оборот.
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)