Руският посланик спаси 1000 книги от изземване... Прибра ги в Посолството...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Руският посланик случайно тази сутрин спаси 1000 бройки от нова книга от конфискация, в рамките на разразилия се "лов на (руски) вещици" у нас.
Става дума за "Задругата" на Добри Божилов, която вчера бе обявена като "вражеско оръжие на хибридната война" и започна процедура по изземване и наказване на който я чете.
Засега прокуратурата не е подхванала книжарниците, защото в тях има твърде много хора и могат да избухнат скандали. Затова опитват да спрат разпространението "на едро" - при печатници и складове.
Така вчера бус с книгата, но също и с други книги, заредени от книжната борса, бе спрян в кв.Изток - близо до Руското посолство. По случайност, наблизо е бил посланик Макаров, който излязъл да си купи няколко неща от супермаркета. Посланикът е известен като земен човек, обичан от хората, който често излиза от дипломатическата мисия и се движи сред народа.
Като видял караницата между полицията и шофьора на буса, той се приближил да провери какво става. Униформените го разпознали и заели поза на уважение.
Оперативният офицер - някой си майор Жеренов, обяснил че имат заповед от зам.-главният прокурор Иван Гешев, за "конфискация на литература, и всичко, което може да служи на руската пропаганда у нас".
Посланикът уважил закона и казал, че няма да се меси, но ако пренесат книгите в Посолството, те ще бъдат на територията на Руската федерация, и няма да нарушават нарежданията на властта у нас.
Полицията и шофьорът се съгласили и така конфликтът бил разрешен.
В момента "Задругата" все още я има в основните книжарници и в Интернет. Книжари отговориха, че "нищо не са им казали още" и затова я продават. Не мислят да я спират, преди официално нареждане, защото се продава добре, и прави оборот.
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)