Срещу православието се води война, обяви митрополит Николай

Тези, които казват истината, ги наричат луди.
С тази констатация пловдивският митрополит Николай защити тезата си, че срещу православието се води война.
Именно заради това митрополит Николай заявява и че не се страхува да го нарекат луд.
„От нас сигурно се иска да свалим расата и обръснем брадите, за да се модернизираме и европеизираме до пълно обезличаване и свеждане до обикновени биологични единици“, коментира Николай по време на участието си в представянето на книгата „Йога – път към мрака”  от богослова Дарин Алексиев.
Книгата излиза с благословията на Пловдивската митрополия.
За тезата си митрополит Николай дава примери точно с йогата, въведена в училище, и последвалото синодално обръщение. Припомняме, доста след като проведе матурата тази година богослови излязоха с обръщение-протест, че тестовата част от зрелостния изпит пропагандира чужда религиозна практика.
Според владиката друг пример за войната срещу православието е разканонизирането на баташките мъченици и забраната за богослужение в църквата с аргумента, че е паметник на културата.
Делото за собствеността на патриаршеския храм „Св.Ал.Невски“ дядо Николай също определи като „ясен знак за война срещу православието“
„Видяхме нещо нечувано, българският патриарх Неофит седеше на банка в съдебната зала. Искат да ви отнемат катедралата. Уж ставало дума за галерията в криптата. А каква е гаранцията, ако я вземат там да се провеждат курсове по йога, или още по-големи богохулства“, заявява Николай, цитиран от БНР.
Като нова провокация към православието и като „фронтална атака“, митрополит Николай обяви и идеята в новите учебници по история да се казва, че при управлението на княз Борис Първи сме приели не православното християнство, но само християнството.
Митрополитът подчерта, че не призовава към верска нетолерантност и не иска да налага никому своето мнение, а само го съобщава: „Всеки е свободен да си избира религия и да вярва. Истинската свобода е възможна само в православното християнство.  А ересите, езичеството, окултните и други практики правят човеците зависими и несвободни.

Нюз.бг