Защо не запазихме хубавите неща от социализма? За да не конкурират Запада ли...

Убеждавам се, че кражбата и изнудването са основни методи и символи в живота.
Богатите станаха по-богати, построиха си палати, закупиха си самолети.
Но това не им стига.
Ако заплатите и пенсиите нараснат, то богатите чрез цените прибират това увеличение за себе си.
Уж е криза, а броят на милионерите нараства, както и техните капитали. Говорим, че има упадък в икономиката, в културата, в морала, в медицината, във всичко. Упадък спрямо кое – спрямо социализма.
Имаше ли при социализма бездомни и спящи по тротоарите, масови убийства, битови кражби, проституция, неграмотност и глад. В телевизионно предаване едно дете каза, че е свикнало да не вечеря.
Какво бе построено при социализма за 25 г. и какво сега за последните 25 г. и защо като споменем „социализъм“, някои хора подскачат.
Е, имаше го, а сега го няма. Но защо не направихме, както направиха скандинавските държави – да вземем положителните неща от социализма. Нима през социализма не са живели умни хора, не са работили за доброто на себе си и страната. При социализма медицината отиваше при хората във всяко населено място, имаше медицински център и в училище. Сега г-н Борисов се вози на хеликоптер, но болните няма кой да превози. Комунистите дошли на власт с насилие.
С 10 ноември дойде демокрацията, съпоставяне на брой гласове, без значение на знания, умения и възможности. Сега демокрацията ни дава право, ако не сме доволни, да излезем на улицата и да крещим, а на правителството да изпрати полиция да ни набие и да продължава да управлява както преди.
След като е толкова добре тази западна демокрация, защо западните народи се надигат постоянно срещу капитализма. Убеждават ни 25 г., че ще дойде капитализъм с човешко лице, но и той си тръгва вече – назрява нов строй.

Симеон НИКОЛАЕВ, Свищов
(Заглавието е на редакцията)