Нова МЕГА изборна измама от ГЕРБ - махат Слабаков, пробутват Павлова с невъзможна математически комбинация

Нова брутална изборна измама готвят ГЕРБ, като ще отнемат 1 мандат от ВМРО и ще го дадат на себе си. Герберските медии вече започнаха да тръбят за "изненадата".
То това не е изненада, а е точно измама, защото схемата е чисто математически невъзможна.
Това, което виждате на картинката, са данните при въведени 95,20% от гласовете. Картинката е от сайта на ЦИК. Тези данни вече не могат да се променят.
Остава в останалите 4,8% така да се разпределят гласовете, че да иде Лилето, а да отпадне Слабаков. Но такова нещо просто е невъзможно.
Нека изчислим данните.
Влизат първите 5 партии, защото имат резултат над 5,88%, колкото трябват за 1 евродепутат.
Общият брой техни проценти е 85,2%.
Съгласно закона, това число се разделя на 17, за да се види колко струва 1 мандат, измежду вече спечелилите право.
Цифрата е 5,01.
Т.е. по толкова се отнема от гласовете на всяка партия, за всеки получен мандат. Накрая остават дялове под 5.01%, които са "остатъци". Те се подреждат в низходящ ред и се раздават останалите мандати.
Нека видим какво се получава:
ГЕРБ взимат 6 мандата, дават за тях 30,06% и им остава остатък 0,88%.
БСП взимат 4 мандата, дават за тях 20.04% и им остават 4,2% (от тук им идва петият мандат, тъй като този остатък е най-голям от всички)
ДПС взимат 3 мандата, дават за тях 15.03% и им остава остатък 1,33%
ВМРО взима 1 мандат, дава за него 5.01% и им остават 2,41% (това е вторият най-висок остатък, който вкарва Слабаков)
ДБ взима един мандат, дава 5,01% и им остават 1,23%.

Подреждаме остатъците, както следва:

БСП - 4,2 - недостижими, взимат 5-ти мандат.
ВМРО - 2,41 - взимат 2-ри мандат
----мандатите свършват----
ДПС - 1,33
ДБ - 1,23
ГЕРБ - 0,88

Ясно се вижда как ГЕРБ и Лилето са ПОСЛЕДНИ по ред при разпределение на непълните мандати. За да стигнат на втора позиция е нужно чудовищно преливане на гласове, което просто е невъзможно.
За да задминат ВМРО, трябва от оставащите 4,8% неразпределени, ГЕРБ да вземат 1,5%, а ВМРО да не вземе нищо. Т.е. на ГЕРБ им трябва "допълнителна разлика" от 1,5% спрямо ВМРО (и спрямо всички други), за да преборят остатъка.
1,5% върху 4,8% са 31,25%. Т.е. това е резултат, който ГЕРБ трябва да добави към стандартния си, за да получи исканото. Но стандартното на ГЕРБ е 30%. Т.е. ГЕРБ трябва да вземе в остатъчните райони над 60%, за да може да стане схемата.
Ето я точната сметка:
ГЕРБ при 95% преброени гласове, имат 31%. Трябват им 32,5%, за да изместят ВМРО в списъка с остатъчните квоти.
За да качиш 1,5% при оставащи едва 5% за броене, ти трябва огромен резултат (60%) в тези 5%.
Нещо от типа:
31х0,95+60х0,05= 29,45+3=32,45.
Т.е. получава се следното:
ГЕРБ взима стандарното си, и съотношението не се променя. После "някак" ГЕРБ взима още 30%, другите намаляват, и съотношението се променя.
Но вярва ли някой, че ГЕРБ могат да стигнат до 60% някъде?
Тук трябва да отчетем и, че процентите не са 100%, а не повече от 80%, защото в играта участва и БСП. Тя не може да остане без гласове. Т.е. ГЕРБ трябва да вземе над 85% от всички гласове, извън БСП, за да измести ВМРО.
И сега слушайте най-интересното - ако всичко това стане все пак, и се прелее всеки възможен процент на ГЕРБ, то тогава резултатът на Демократична България ще трябва да стане толкова нисък, че може дори да падне под бариерата от 5,88%. Т.е. те ще изпаднат от Европарламента и Лилето ще влезе на мястото на Радан. А ВМРО ще запази втория мандат.
И да приключим с последното, но не най-маловажно -  непреброени са основно по-отдалечени секции, където обикновено... бие ДПС. Т.е. далеч по-вероятно е ДПС да "настигне" ВМРО - първо защото изначално е по-близо до тях (1,33 срещу 2,41%), и второ - защото регионите са "негови".
Ако в крайна сметка, ГЕРБ пратят Павлова в Европарламента, то това ще представлява официално пълно дискредитиране на изборите, и би следвало те да се анулират изцяло...
Но за Цецо всичко е възможно...

Добри Божилов, писател
Автор на "Задругата"