Асандж е истинският тест за това кому служи Тръмп... Може много маски да паднат в скоро време...

Асандж е истинският тест за това кому служи Тръмп. Може много маски да паднат в скоро време. Надявам се да не съм бил един от идиотите, който е вярвал на поредната подмяна. Надявам се, но си мисля, че ще съм...

Добри Божилов, Фейсбук

Инфомация на Нюз.бг:
Основателят на WikiLeaks Джулиън Асандж беше изгонен насила от посолството на Еквадор в Лондон, където прекара седем години от 2012 г. насам.
Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви в специално изявление, че страната е отказала убежище на Асандж, съобщават световните осведомителни агенции.
При изхвърлянето му от посолството той веднага беше арестуван от британската полиция.
WikiLeaks обвини Еквадор в незаконно прекратяване на политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право, довело до арестуването му от британските власти.
Това става ден след като главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсън обяви, че е била проведена мащабна операция срещу Асандж за шпионирането му в посолството. Според Храфнсън операцията е имала за цел той да бъде екстрадиран от Великобритания.
По-рано се появиха информации, че австралиецът ще бъде предаден на британските власти. Еквадор отрече съобщенията и настоя, че няма намерение да го лиши от защитения му статут, но очевидно властите в Кито междувременно са взели друго решение.
Отношенията на Асандж с еквадорските власти ставаха все по-обтегнати, след като настоящият президент Морено дойде на власт в латиноамериканската страна през 2017 г. Интернет връзката му в посолството беше прекъсната през март миналата година, като еквадорските власти обосноваха действията си с това, че искат да спрат Асандж да се "намесва в работите на други суверенни държави".
За някои Асандж е герой заради разкриването на това, което поддръжниците му определят като злоупотреба с власт от страна на съвременните държави и заради защитата на свободата на словото. За други обаче той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ.
Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие. Това разследване по-късно беше прекратено, но WikiLeaks се опасява, че САЩ искат да го изправят на съд.
WikiLeaks разгневи Вашингтон, като публикува стотици хиляди тайни американски дипломатически телеграми, които разкриха често много критични оценки на САЩ за световни лидери от руския президент Владимир Путин до членове на саудитското кралство семейство.
Асандж беше на първите страници на световните медии в началото на 2010 г., когато WikiLeaks публикува секретно американско военно видео, показващо нападение на хеликоптери "Апачи" от 2007 г., в което бяха убити десетина души в Багдад, включително двама репортери на "Ройтерс".
По-късно същата година групата публикува над 90 000 секретни документа с подробности за американската война в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни военни доклада на САЩ, описващи операции в Ирак. Разкри и мъченията, провеждани от американците срещу хвърлени в затвора в Гуантанамо.