Млад автор написа книга, която върна “турското робство” и обяви патриотизма за добър!

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Впечатляващ летящ старт на пазара, с влизане веднага в класациите "Топ 10" на няколко вериги книжарници, отбеляза нова българска книга. Тя се казва "Задругата" и се очертава се като едно от най-култовите заглавия на годината, а може би и за по-дълго.
Припомняме, още преди месеци излезе информацията, че млад автор е написал книга, в която турското робство отново е "турско робство", а не нещо друго, а патриотизмът е представен като най-доброто възможно нещо.
За кратко, ръкописът дори се появи безплатно в Мрежата, след като объркване в комуникацията с издателството, оставило автора с впечатлението, че то не се интересува от творбата. Около 90 души успяха да го изтеглят, но въпреки малкия им брой, скоро се появиха огромен брой позитивни отзиви от тях, което означава, че книгата е добра и ще предизвика фурор. Авторът е сравняван с Дан Браун и Умберто Еко, а дори хората, вече прочели я безплатно, искат да си я купят и на хартия.
Според Божилов, книгата се опитва да създаде надежда като го прави в най-голямата тъмнина от нашата история. Щом тогава може, значи и днес може, и пропадането на България е обратимо. Това е едно от посланията в творбата.
Някои от читателите я окачествяват като лекарство срещу "колониална депресия". Много българи днес са потиснати как отново сме унизена държава, в която се разпореждат чуждоземни чиновници и се управлява против народния интерес. Тази книга адресира и това психично унижение, и това е една от причините да се харесва. Тя дава надежда, че нещо друго е възможно, дори в най-голямата тъмнина.
Книгата е хард-патриотична, и донякъде – хард-русофилска. Време да е отхвърлим измамите на последните години и да посочим с пръст истината. И патриотизмът, и Русия са добри. Не могат да се създават измислени, поливани с долари образи, и да ни се изкривяват съзнанията. Това е Истината, работата на изкуството е именно да казва Истината, когато политическата конюнктура я крие и подменя” – обясни авторът.
Той добави още нещо, свързано с пазарния подход към писането:
“Тази книга е интересна и с друго. Тя е направена така, че да се конкурира не само с другите книги, а и с всички други потенциални занимания в свободното ни време. Т.е. ако я прочетете, да ви е по-приятно, отколкото ако играете игра, гледате филм, или кликате във Фейсбук. Трябва да се промени мисленето на авторите. Ние се конкурираме не само с другите автори, а със СтарКрафт, ФортНайт и реалити форматите. Не можем да се затваряме в литературната общност и да се чудим защо “хората не четат”. Като напишем нещо, което да пребори игрите и клиповете, и ще започнат да четат. “Задругата” е писана с подобен подход. Хората няма да съжаляват за времето си, и в бъдеще ще търсят други подобни книги”- каза Божилов.
"Задругата" я има в книжарниците, и в основните он-лайн магазини:
Ozone.bg 

Г.Н.