Шпuц-командu плъзнаха из книжарниците, изкупуват книга, която ядоса властта...

https://www.ozone.bg/product/zadrugata/
Тези дни армията от тролове на властта има нова работа, извън блокирането на профили във Фейсбук и пропагандата на F-16. Десетки активисти на управляващите са плъзнали из книжарниците в страната, да изкупуват масово тиража на нова книга, която брутално вбеси властта.
Тя се казва "Задругата" и отбеляза абсолютен рекорд по ранни записвания и Интернет поръчки. От 9 март е и по книжарниците, и върви доста добре. Обикновен служител на книжарница каза, че това е книга, съизмерима с най-доброто от български автори в последните 30 години. "До сега не съм виждал нова книга, на нов автор, да се поръчва в такива количества" - обясни той. Самата книга ядоса властта, с това че разбива няколко задължителни канона, но най-вече - че го прави с увлекателен и интересен стил, който я прави доста привлекателна и хората я купуват.
Управниците не са съгласни с връщането на термина "турско робство", на мястото на въведеното като задължително "мирно съжителство". Тотално противоречаща на атлантическата ни ориентация пък е тезата, че Русия е добра и има позитивно влияние върху историята ни. А няколко джендърски организации възроптаха срещу "прекомерната експозиция на традиционното семейство", което било дискриминация спрямо алтернативните семейни формати.
Опитите книгата да се спре преди да е излязла, доведоха до обратен ефект - тя получи огромна реклама, особено в социалните мрежи. Сега се прави нов опит за противодействие - изкупуване на тиража. Макар да изглежда смешно, то не е лишено от логика. Чисто организационно, пускането на нови тиражи изисква време. Освен това, разплащанията между книжарници и издатели имат закъснение във времето. Т.е. за да се пусне нов тираж, трябва да се вложат допълнителни "свежи" пари, преди да са дошли приходите от стария. Подобни схеми в общия случай могат да забавят разпространението. Което и очевидно е целта на властниците.
Авторът Добри Божилов, вече неколкократно защити книгата си. Той застана твърдо зад традиционното семейство, което е превело България през турското робство. Ролята на Русия е документално доказана. Тя е единствената велика сила, направила нещо за Освобождението ни. Всички други само са плели интриги и са търсели някакви лични изгоди от събитията на Балканите и в Османската империя. А робството си е точно робство. Какво друго е да плащаш кръвен данък с деца, взети за еничари, или да ти отвличат дъщерите, за да ги вкарват в хареми из целия Анадол?
Но това е книга и за надеждата. Тя показва неизвестни победи на българите, точно в най-голямата тъмнина. Време, от което отвръщаме поглед и предпочитаме да не гледаме. Но това не е време само на позор, то е време и на тайна, усилена и успешна борба, която един ден да отхвърли робството. "Ако тогава - в най-голямата тъмнина, българите са успели да намерят светлина, защо това да е невъзможно и в днешната тъмнина", пита авторът...
А властта очевидно приема себе си за Слънце на историята и не и допада да я сравняват с турския поробител, на който тя все повече прилича...
Книгата може да се намери в книжарниците, ако изпреварите шпиц-командите, или с он-лайн поръчка от основните сайтове:

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му...)