Макрон: Трябва да възстановим Бастилията, за да се справим с анти-ваксърите, и истерията...

Френският президент Еманюел Макрон направи съкрушително изказване, в опит да се справи с протестите срещу задължителната ваксинация.

"Мисля че трябва да възстановим Бастилията. Анти-ваксърите минаха всякакви граници, ще съсипят обществото. Истерията вреди на усилията на правителството, което вложи толкова много в борбата с корона-вируса", каза Макрон.

"Девети"  от Добри Божилов

Думите му са земетресение от 10 степен във френската политика, защото събарянето на Бастилията през 18 век е един от символите на изграждането на нова франция.

Легендарният затвор в центъра на Париж е превзет от гневна тълпа през 1789 г., с което се поставя началото на Великата Френска революция. В Бастилията са държани основно противници на режима. 

След това е съборена, а камъните от нея са ползвани за строителство на няколко моста и сгради наоколо.На конкретното ѝ място, в момента се намира площад "Бастилия" - един от символите на френската свобота.

Идеята да се възстановява подобен затвор е налудничава и издава психичното състояние на Макрон.

Той вече е неудържимо мразен, не само заради несправянето с корона-вируса, а и заради несправянето с мигрантите, и с икономическия колапс. Хората го замерят с яйца, домати, и какив ли не боклуци. Той пък се възполва от някои екзотични закони, и вкарва в затвора, заради "уронване на авторитета на Президентската институция".

Скоро идват президентски и парламентарни избори, не е ясно има ли изобщо някакви шансове Макрон. Ако обаче се върне Бастилията, и прибере вътре противниците му, може да спечели, по начина по който печелят в Конго, Танзания, Бангладеш и пр...

 

Г.Н.