Зам.-кмет от ГЕРБ стана кмет на Благоевград от партията на Слави... Голямата промяна :)

 

Илко Стоянов печели кметските избори в Благоевград по данни при обработени изборни резултати от 14 секционни избирателни комисии, каза за "Фокус" Йордан Симонски, заместник-председател на Общинска избирателна комисия - Благоевград. 

"Девети"  от Добри Божилов

За кандидата на партия "Има такъв народ" Илко Стоянов са гласували 57.08% от избирателите. Опонентът му, независимият кандидат инж. Румен Томов, подкрепен от БСП, е подкрепен от 40.07 % от избирателите. Неговите правомощия като кмет бяха прекратени предсрочно - затова и се проведоха частичните избори. Илко Стоянов беше зам.-кмет по финансите на Петрич под управлението на ГЕРБ до края на 2019 г.
На първия тур Илко Стоянов надделя с 1209 гласа - 35.32% срещу 28.65% за Томов.

На балотажа разликата между двамата нарасна на около 2000 гласа.
"Благоевград избра бъдещето, трябва да покажем, че може по нов начин, почтено, това, което искат младите, останалото е работа", заяви Илко Стоянов, цитиран от БНТ.
Шампанско, фойерверки и много поздравления имаше тази вечер пред щаба на кандидат-кмета на ИТН, съобщи БНР. От щаба обявиха неговата победа по-рано - като прогнозираха, че получава близо 60% от гласовете.
"Хората от община Благоевград направиха своя избор. Имаше много сигнали за купуване на гласове, обърнали сме се към органите на реда, те са в компетенцията си да решават тези проблеми", каза на свой ред Румен Томов, като добави, че няма да оспорва резултата.
Краят на изборния ден беше обявен 30 минути след 20 часа с решение на Общинската избирателна комисия при с 28.46 процента избирателна активност.
Йордан Симонски съобщи по-рано, цитиран от БТА, че броят на избирателите, отишли до урните на балотажа на частичния местен вот за кмет на общината е 18 645 гласоподаватели от общо 65 500 имащи право на глас.
Сходна е избирателната активност с първи тур на частичните избори миналата неделя, когато от ОИК отчетоха 27.76 процента. Близо два пъти по-ниска е тя обаче в сравнение с местните избори през 2019 година, когато на балотажа за кмет са гласували повече от 50 процента от имащите право на глас, отбеляза БТА.
Три жалби и един сигнал по телефона са постъпили в ОИК - Благоевград през изборния ден. Всички са проверени от членове на общинската избирателна комисия, посочи Йордан Симонски.
Проблеми с машините за гласуване през днешния ден не е имало, като се изключат сигнали от няколко от секциите за гласоподаватели, които издърпват разписката предварително. Това е причинило набиране на ролката вътре и проблеми с ножа, който отрязва разписката, съобщиха от ОИК - Благоевград. За да се избегне проблемът, е дадено указание до всички секционни комисии да инструктират избирателите да не бързат да издърпват разписката от машината. След указанията подобен проблем не е имало през изборния ден. Не е имало и преустановяване на машинния вот и преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, допълни Йордан Симонски.

Източник: Гласове